Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Josefssons tårar – mamman var prostituerad

Under researchen till sin bok upptäckte Janne Josefsson även att hans kriminella bror blev tvångssteriliserad på 60-talet.
Foto: SVT
Foto: SVT
Janne Josefsson brister i gråt när han berättar om mammans prostitution.
Foto: SVT

Den legendariske grävreportern Janne Josefsson, 70, har gjort en djupdykning i sin egen uppväxt. 

I gamla handlingar från socialtjänsten gjorde han en upptäckt om sin mamma Elsa som fick honom att brista i gråt. 

– Jag börjar gråta då. För att morsan var prostituerad och bodde i trappuppgångar och blev tagen av polisen, säger han i SVT:s program ”Sverige!”

Janne Josefsson har under decennier varit en av Sverige mest kända grävande journalister. 

Han är nu aktuell med en självbiografisk bok, ”Rädd för sanningen”, som han skrivit tillsammans med journalisten Mats Lerneby. 

Janne Josefsson: ”Klart att jag brast i gråt”

Under researchen till boken har han grävt i sin egen uppväxt i Biskopsgården och i dokument från socialtjänsten gjorde han en omvälvande upptäckt om sin mamma Elsa. 

– Jag börjar gråta då. För att morsan var prostituerad och bodde i trappuppgångar och blev tagen av polisen, säger Janne Josefsson till programledare Fredrik Önnevall. 

Han berättar att han inte visste något om mammans prostitution under uppväxten. 

– Nej, nej. När jag läste det i handlingarna så är det klart att jag brast i gråt, säger Janne Josefsson som även fick reda på att hans bror blev tvångssteriliserad under 60-talet på grund av kriminalitet. 

Mamman uppmanade Janne Josefsson att bli journalist

Mamma Elsa kom sedan att bli en av Sveriges första kvinnliga brevbärare och var den som uppmanade Janne Josefsson att bli journalist. 

– Hon var 85 år när hon dog och hon var jättestolt. Hon dog 2005 eller något sådant, så jag hade börjat med Uppdrag granskning. Hon följde det och var väldigt samhällsintresserad, säger Janne Josefsson. 

Han låg bland annat bakom valstugereportaget 2002, där politiker filmades med dold kamera i valstugorna när de uttalade sig på ett vis som tolkades som rasistiskt och nedsättande om folkgrupper. 

Avslöjandet fick så starkt genomslag att det anses ha lett till Moderaternas historiska valnederlag fyra dagar efter att det sändes. 

– Uppdrag granskning som sådant hade en jävla makt. Och det ska vi väl ha, men det innebär också att makt kan korrumpera en, makt kan berusa en, makt kan göra en förblindad.

Har det hänt dig? frågar programledare Fredrik Önnevall.

– Ja, det tror jag har hänt mig också, svarar Janne Josefsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.