Janne Josefssons kritik mot SVT: ”Som en parodi”

Ministerns svar efter kritiken.
Janne Josefsson riktar kritik mot SVT.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Justitieminister Morgan Johansson (S) vägrade att debattera mot Moderaterna i SVT:s ”Morgonstudion”.

Nu riktar SVT:s tidigare grävprofil, Janne Josefsson, hård kritik mot tv-kanalen.

– Det är inte bara Morgan Johansson som skjuter sig själv i foten. Det är tyvärr SVT också, säger han i SR:s ”Studio Ett”.

Det var i tisdags som Morgan Johansson (S) vägrade att debattera med Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, i SVT:s ”Morgonstudion”.

Anledningen var att justitieministern hade sagt ja till en debatt med M-ledaren Ulf Kristersson, som valde att tacka nej. När motparten blev en annan krävde Morgan Johansson att debatten i stället gjordes om till två intervjuer.

Men problematik uppstod då Morgan Johansson riktade flera angrepp mot M – och Maria Malmer Stenergard inte fick svara.

Janne Josefsson: ”Som en parodi”

I SR:s ”Studio Ett” riktar den tidigare SVT-profilen och nuvarande frilansjournalisten Janne Josefsson kritik mot SVT. Han menar att public service-kanalen gjorde fel som följde ministerns krav.

– När Morgan Johansson ändå angriper den person som sitter mitt emot honom i studion, och så ska hon inte få svara. För mig är det som en parodi, säger Janne Josefsson.

Journalisten kallar det ”oacceptabelt” av SVT att låta angreppen stå oemotsagda. Han säger även att händelsen kan skada såväl SVT:s som Socialdemokraternas förtroende.

– Jag tycke man från medias sida ska öppna upp och vara mer transparenta, säger han.

S: ”Skulle ha rätt format”

I programmet medverkar även Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson.

Gruppledaren betonar partiet inte värjer sig från debatter, men att det var försvarbart av Morgan Johansson att inte vilja debattera efter att Ulf Kristersson tackat nej.

– Det är inte så att Morgan Johansson räds en debatt, utan det här handlar om att vi skulle ha rätt format, säger hon i Studio Ett.

Maria Malmer Stenergard om Moderaternas migrationspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.