Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janne Josefssons känga till Jan Helin: ”Duger inte”

Janne Josefssons känga till Jan Helin: ”Duger inte”.
Grävreportern Janne Josefsson, Expressens Johanna Karlsson, Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och SVT:s mediedirektör Jan Helin på Expressens scen under bokmässan i Göteborg.
Grävreportern Janne Josefsson, Expressens Johanna Karlsson, Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och SVT:s mediedirektör Jan Helin på Expressens scen under bokmässan i Göteborg.
Grävreportern och kolumnisten Janne Josefsson.Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Journalister måste bli bättre på att berätta sanningen, även om den är obekväm.

Det slår en rad medieprofiler fast under en debatt på bokmässan.

Men Janne Josefsson menar att mediechefer, däribland SVT:s mediedirektör Jan Helin, inte tar sitt ansvar och tar samtidigt upp det aktuella exemplet om apatiska flyktingbarn.

– Jag tycker inte att det duger att chefer som du, Jan Helin och andra säger att ”jo, det är bra men det kan bli bättre”, säger Janne Josefsson.

Hur ska mediekåren komma närmare sanningen om Sverige?

Det debatterade Expressens Johanna Karlsson, SVT:s mediedirektör Jan Helin, grävreportern Janne Josefsson och Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt på Expressens scen under bokmässan i Göteborg.

Expressens kulturchef Karin Olsson ledde samtalet med utgångspunkt i boken ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” som innehåller texter av Expressens reportrar Johanna Karlsson och Federico Moreno.

Hur bra är egentligen svenska medier på att se hela landet?

Johanna Karlsson säger att allt för många nyhetshändelser aldrig reds ut, på samma sätt som många brott inte reds ut. Hon tar de uppmärksammade sprängningar som exempel.

– Det är något som diskuteras på politisk toppnivå. Men ingen journalist har rett ut varför en sprängning har skett. Där finns viktiga historier att berätta, säger Johanna Karlsson som tycker att journalistkåren behöver skärpa sig – annars hittar medborgarna information på annat sätt.

Josefsson kritisk mot Helin

Det finns en ”problematik” och ett ”stigande missmod” mot journalistiken hos det svenska folket, menar Janne Josefsson – och SVT:s Jan Helin håller med:

– Vi piskar oss ständigt för att vi inte är tillräckligt bra. Det är en diskussion som är lika gammal som journalistiken. Inte minst inom public service – vi har ett krav på oss att spegla hela Sverige, säger Helin och fortsätter:

– Jag håller med om att vi kan bli bättre.

Detta räcker inte menar Janne Josefsson:

– Jag tycker inte att det duger att chefer som du, Jan Helin och andra säger att ”jo det är bra men det kan bli bättre”. Det är en allvarligare kritik än du kanske kan föreställa dig.

”SVT gjorde inte sitt uppdrag”

En viktig orsak till den likriktade journalistiken där ”alla springer åt samma håll” är journalisters jakt på popularitet, priser och ryggdunkar i stället för att undersöka sanningen, menar Kvartals Jörgen Huitfeldt, som tidigare varit programledare för aktualitetsprogram i Sveriges radio.

– Det är den svaga integriteten i journalistkåren som är problemet, och nu får vi sota för det, säger Huitfeldt.

– Man ska våga som journalist sätta sig på spel, säger Janne Josefsson.

Som exempel på att det krävs mod tog han upp magasinet Filters reportage om de apatiska flyktingbarnen, som fått stort genomslag den gångna veckan.

Janne Josefsson själv arbetade då på Uppdrag granskning, som nu får kritik för att inte visat sanningen.

– Varför blundar man, jo för det är tabu. Man vågar inte få kritik, säger Janne Josefsson och fortsätter:

– SVT gjorde inte sitt uppdrag. Vi måste ställa frågorna varför hände detta mitt framför våra ögon.

Jörgen Huitfeldt menar att vi redan vet varför journalister agerade som de gjorde.

– Kostnaden för att säga det var för hög. Och det är ju så i journalistkåren också, eller ha varit så i alla fall, det är inget som premieras – inget du får ryggdunkar för. Varför ska jag då göra det? Ja, då måste du vara jäkligt trogen det journalistiska idealet, men hur många är det med handen på hjärtat och hur många är mer intresserade av sin karriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.