Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Josefssons ånger efter alla åren i tv-rutan

Janne Josefsson ångrar vissa av de gamla gräven.
Foto: SOFIA SABEL / SVT

Janne Josefsson berättar nu om sina ånger – från åren i SVT-rutan.

På Expressens scen på bokmässan pratade han om sin nya serie där han ska återbesöka gamla gräv.

– Finns ett reportage som jag ångrar väldigt mycket, säger Josefsson.

Journalisten Janne Josefssons karriär lämnade SVT:s ”Uppdrag granskning” den gångna våren.

Men nästa vår börjar en ny serie där Josefsson ska återbesöka de gamla gräven. Tanken är att skildra vad som hände efteråt och undersöka de fall som han i nu mer ångrar.

– I bland har det slagit fel och det vill jag skildra nu, säger Josefsson.

Journalisten lyfter en granskning där han intervjuade barn om den ökände gangstern Denho Acar. Några pojkar beskrev ”Original Gangster”-ledaren som en hjälte. Och när programmet väl sändes råkade barnen illa ut.

– Maffian kom ju hem till den ene. De kunde inte gå i skolan. De blev jävligt hårt attackerade för att de hade sagt att man får skydd i OG och här är alla kriminella. De gjorde bort sig och jag fattade inte vidden, medger Janne Josefsson. 

Riktar kritik mot bokmässan

Enligt Josefsson har det flera gånger varit svårt att förutse konsekvenserna av de hårdare gräven. När människor attackerats eller tvingats dölja sig från offentligheten har han mått dåligt i efterhand.

– Nu känner jag ju naturligtvis herregud vad jag ställt till det för dessa människor, säger han.

Men Josefsson menar sig vara stolt över de flesta jobben, som han anser skildrat orättvisor och fel i samhället.

I samma veva riktar han också en pik mot bokmässan. Enligt Josefsson har mässan gjort fel som har låtit kommunistiska strömningar synas, medan nazistiska förbjudits. 

– Jag hatar nazister likaväl som jag hatar kommunister. Därför gillar jag inte bokmässan. Det är en skandal att ingen journalist eller författare reagerar på att yttrandefriheten är strypt här, säger Josefsson.

Se hela intervjun med Janne Josefsson här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.