Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janis chocklax: ”Var som en säl nästan”

Fiskaren Pontus Hallqvist fick en glad överraskning när han var på en fisketur, en säl dök upp för att se hur det gick för Pontus fiskelycka.
Jani Kiviniemi och hans fångst.
Foto: Privat
Jani Kiviniemi poserar med jättelaxen tillsammans med sina barn.
Foto: Privat
Tubflugan som fångade 17,1-kiloslaxen.
Foto: Privat

Umeåbon Jani Kiviniemi, 41, gjorde i juni sitt livs fångst. 

Han skulle testa sitt nya flugfiskespö i Lögdeälven – och på första kastet fick han upp en lax på 17,1 kilo. 

– Det är fortfarande lite svårt att ta in att man har fått upp en sån här fisk, säger han.  

Efter att ha stött på idel motgångar med tappade laxar både under fjolåret och under våren höll lyckan sig framme för Jani Kiviniemi när han i början av juni fångade en lax på hela 17,1 kilo, något som Västerbottens-Kuriren var först med att uppmärksamma. 

– Jag var i chock på något vis, när jag såg hur stor den var tänkte jag bara ”vad fan det är inte sant”. Jag hade ett personbästa på tio kilo innan, och den här vägde 17,1 kg, det var som en säl nästan, säger Jani. 

Kampen mot jättelaxen tog mellan 40 och 45 minuter, uppskattar Jani det till. 

– Jag har tappat några storlaxar, både förra året och året innan, så jag tog det jävligt försiktigt, säger han.

Jani Kiviniemi och hans stora fångst.
Foto: Privat

”Får som ett lyckorus”

Laxen delades bland familj och vänner och har tillagats på diverse sätt, berättar Jani. Själv föredrar han öring och röding framför lax, men känslan när han fick upp laxen var ändå något utöver det vanliga. 

– Man får som ett lyckorus, jag har inte flugfiskat så himla länge. Jag började för fem år sedan och min mentor gick tyvärr bort i vintras, och på något sätt så är det ju bara hans förtjänst. Det är hans fisk det här, jag har allt att tacka ”Micke” för det här. 

Även om Jani Kiviniemis lax var stor, så tillhör den inte de allra största fiskarna i sin kategori. Enligt organisationen Sjömatsfrämjandet kan en lax väga upp till 45 kilo.  


Fiskarna fick sällsynt napp
Sam Luntleys kroppstemperatur var 32 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.