Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janine Alm Ericson vill ta över efter Lövin

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika miljö- och klimatminister samt vice statsminister, har bestämt sig för att lämna politiken helt.
Janine Alm Ericson är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT
Isabella Lövin meddelade i augusti att hon avgår som språkrör.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Janine Alm Ericson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, kommer att kandidera till posten som nytt språkrör, rapporterar GP.

– Vill man att någon ska göra jobbet, så får man också vara beredd att göra det själv. Det finns inget som säger att det är en lätt uppgift, men om partiet vill ha mig så är jag beredd, säger hon till tidningen.

Det står sedan tidigare klart att Rebecka Le Moine, partiets talesperson för biologisk mångfald, och Annika Hirvonen, den andra gruppledaren i riksdagen och migrationspolitisk talesperson, vill ta över språkrörsposten när Isabella Lövin slutar.

Nu meddelar Janine Alm Ericson, gruppledare och jämställdhets- och utrikespolitisk talesperson för MP, att hon kandiderar, rapporterar GP.

– Vi behöver bli fler. Siffrorna är väldigt dåliga. Vi har en politik som attraherar många människor – klimatförändringarna oroar väldigt många, många ser de ökande klyftorna och vill göra någonting åt det, men vi måste se att vi har en otroligt lång uppförsbacke. Att gjuta mod i rörelsen är en central uppgift, säger hon till tidningen.

Alm Ericson har tidigare varit ekonomisk-politisk talesperson.

Fram till den 29 september pågår nomineringstiden till språkrörsposten. Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet vid årsskiftet och hennes efterträdare ska utses på en extra kongress under januari 2021. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.