Nu får Gudrun Schyman stöd i valrörelsen av Jane Fonda.
Nu får Gudrun Schyman stöd i valrörelsen av Jane Fonda.

Jane Fonda ska hjälpa fi i valet

Publicerad
Uppdaterad
Jane Fonda kommer till Stockholm i höst - för att delta valrörelsen. Stjärnan ställer upp som valarbetare för feministiskt initiativ.
- Det handlar om kvinnosolidaritet, säger Gudrun Schyman till Expressen.se.
Att använda kändisar för att fiska röster är ett beprövat knep. Nu har Gudrun Schyman och fi bjudit in självaste Jane Fonda till Stockholm - för att vara med i valrörelsen.

Blev vänner

Det hela började under Fondas bokturné i mars. Efter att Fonda bett Schyman om ett privat möte i Stockholm blev de två feministerna goda vänner. - Vi har gemensamma bekanta på den internationella feministiska arenan. Jag berättade om läget, om feministiskt initiativ och om valrörelsen, säger Gudrun Schyman. Jane Fonda tackade ja. Och kommer till Sverige i sällskap med vännen Eva Ensler. Ensler är även hon en känd feminist, bland annat som författare till Vaginamonologerna. De två dragplåstren ska delta i torgmöten, seminarier - samt i en föreställning anordnad av feministiskt initiativ. - Jag tror att det betyder mycket för många när en sådan här känd person visar sin solidaritet, säger Gudrun Schyman. Och hon tror att intresset kommer att vara stort bland publiken. - Många är säkert nyfikna på varför hon stöder oss och varför hon tycker att det behövs ett feministiskt initiativ, säger Schyman.

"Vi väcker hopp"

Enligt Schyman har det internationella stödet för feministiskt initiativ hittills varit mycket stort. - Det är otroligt roligt att Jane Fonda och Eva Ensler kommer. Och med det fantastiska stöd vi får från kvinnor över hela världen. De uppmuntrar oss på olika sett, jag tror att vi väcker hopp hos många, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag