Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jane Barlow tog sista bilden på drottning Elizabeth II

Efter Elizabeths död tar Charles III över tronen – se hans första tal som kung.
Jane Barlow tog de sista officiella bilderna på Elizabeth II på tisdagen, två dagar innan drottningen dog. Här väntar hon på premiärminister Liz Truss.
Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningen träffade Liz Truss på tisdagen.
Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningen ”småpratade” om vädret, berättar fotografen.
Foto: JANE BARLOW/WPA POOL/SHUTTERSTOCK / JANE BARLOW/WPA POOL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Många bilder har det blivit på drottning Elizabeth genom åren.
Men fotografen Jane Barlow tog den allra sista – bara två dagar innan monarkens död. 

– Hon var uppenbart skör men hon log mycket, säger hon om unika mötet till Daily Mail. 

Fotografen Jane Barlow fick hedersuppdraget att ta bilder av drottning Elizabeth och Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss. På tisdagen, 6 september, åkte Barlow till drottningens semesterresidens Balmoral i Skottland. Då oanade om att hennes bilder skulle bli de sista på världens främsta kunglighet. 

Barlow tog ett par porträtt av drottningen medan hon väntade på att ta emot det Konservativa partiets ledare. Hon beskriver Elizabeth som ”skör” men ändå på ”gott mod”.  

– Jag var där för att fotografera när drottningen tog emot den nya premiärministern, och strax innan premiärministern kom in i rummet, hade jag ett kort ögonblick med hennes majestät och det var då jag tog bilden. 

I typisk brittisk anda småpratade drottningen om det mulna vädret, berättar Barlow.

– Hon kommenterade över hur mörkt det var utomhus.

– Hon var uppenbart skör men hon log mycket och jag fick många leenden från henne. Hon verkade vara glad, väldigt leende. 

Fotografens ord: ”Gripande” 

Drottningen gick bort 8 september – bara två dagar efter Jane Barlows besök på Balmoral. Elizabeths första premiärminister var Winston Churchill och den sista premiärministerns som fick klartecken av drottning att bilda regering var Liz Truss. 

Jane Barlow beskriver deras möte:

– Hon hälsade på Liz Truss med ett stort leende och vid det tillfället lämnade jag rummet och det var mina minuter med hennes majestät. Det var ett underbart ögonblick när vi inväntande den korta stunden tillsammans. 

Den erfarna fotografen avslöjar att porträtten på den leende 96-åringen var hennes favorit och att den nu, naturligtvis, har fått en särskild betydelse. 

– Det var inte regisserat alls, det var bara ett trevligt naturligt ögonblick där hon tittade upp och log och nu också desto mer gripande eftersom det är en av de sista bilderna som togs på henne.”

Liz Truss blev drottningen sista premiärminister.
Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN

SE MER
Drottning Elizabeths skämt – lurade amerikanska turister

Richard Griffin var drottning Elizabeths livvakt under många år – berättar om dråpliga minnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.