SVT-sportens Jan Svanlund avled på Karolinska universitetssjukhuset under natten till lördagen. Dottern Lisa Svanlund har inget att anmärka på Karolinskas insats, men hon är mycket kritisk till flera andra vårdinstanser. Foto: SVT
SVT-sportens Jan Svanlund avled på Karolinska universitetssjukhuset under natten till lördagen. Dottern Lisa Svanlund har inget att anmärka på Karolinskas insats, men hon är mycket kritisk till flera andra vårdinstanser. Foto: SVT

Jan Svanlunds dotter: "Det har gjorts väldigt många fel"

Publicerad
Uppdaterad
SVT-profilen Jan Svanlunds dotter, Lisa Svanlund, är arg och oerhört ledsen på den vård som hennes pappa fick.
Hon menar att den ledde till pappans död.
- Det är flera anmälningar på gång, men just nu måste vi planera med pappas begravning också, säger Lisa Svanlund till Expressen.
SVT-profilen och sportreportern Jan Svanlund avled på Karolinska universitetssjukhuset natten till lördagen.
Två veckor tidigare opererades han på Carlanderska sjukhuset i Göteborg, där någonting gick snett och han drabbades av en stroke.
Operationen gjordes akut efter en planerad läkarundersökning.

Arg och ledsen

Jan Svanlunds dotter är både arg och ledsen på den vård som hennes pappa fick. Hon berättar att familjen nu kommer att anmäla flera sjukvårdsinstanser för felaktigheter.
- Jag skyller inte allt på Carlanderska sjukhuset. Det har gjorts väldigt många fel på flera ställen, säger Lisa Svanlund.
- Det är mycket komplicerat och vi håller på att sammanställa allt nu. Jag vill göra det här på rätt sätt så att ingenting blir fel, säger Lisa Svanlund.
- Men vi kommer att göra flera anmälningar till flera olika instanser.
På Carlanderska sjukhuset bekräftade på måndagskvällen sjukhuschefen Staffan Cavefors till Expressen att man inlett en utredning, men att det ännu inte varit aktuellt att göra en lex-Maria anmälan.

Inget beslut om lex Maria

- Vi gör alltid en utredning när en patient som opererats här avlider. Men vi har inte bestämt om vi ska göra en lex Maria anmälan ännu, sa sjukhuschef Staffan Cavefors på måndagen.
Lisa Svanlund berättar att allt blev kaotiskt när pappan avled.
- Vi måste ju också planera med hans begravning, säger hon.
Har ni anlitat en jurist?
- Nej, jag utbildar mig till jurist och kommer att arbeta själv med det här tillsammans med familjen, säger Lisa Svanlund.

Nöjd med Karolinska

Hon anser dock att den enda vårdinstans som varit professionell är Karolinska sjukhuset i Solna.
- Där fick pappa vård i världsklass och där finns det överhuvudtaget inget att anmärka på, säger Lisa Svanlund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag