Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan O Karlsson är död – han blev 77 år

Den förre socialdemokratiske bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson har avlidit, 77 år gammal. Foto: Stefan Forsell
Jan O Karlsson jobbade i huvudsak i regeringskansliet på olika positioner från 1970-talet fram till 2003 med avbrott för de borgerliga regeringarna och som ledamot av Europeiska revisionsrätten 1995–2001. Foto: Roger Vikström / EXP

Den förre socialdemokratiske bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson har avlidit, 77 år gammal.

De sista åren präglades av sjukdom och till slut fattades beslutet att behandlingen skulle avslutas.

– Det fanns inget hopp om att det skulle bli bättre, säger nära vännen, och tidigare finansministern, Kjell-Olof Feldt.

Jan O Karlsson

* Jan O Karlsson inledde sin karriär på 1970-talet som en av "Palmes pojkar".

* Han jobbade i regeringskansliet på olika positioner från 1970-talet fram till 2003 med avbrott för de borgerliga regeringarna och som ledamot av Europeiska revisionsrätten 1995 till 2001.

* Men mest känd för allmänheten är han som bistånds- och migrationsminister 2002 till 2003 samt tillförordnad utrikesminister en månad efter Anna Lindhs död. Han lämnade regeringen i samband med att Laila Freivalds blev utrikesminister 2003.

I måndags somnade Jan O Karlsson in, omgiven av sin familj.

"Vår fantastiske pappa, make och förebild har lämnat oss. Han somnade in med familjen samlad omkring sig i måndags kväll. Han lämnar ett oerhört tomrum efter sig", skriver hans familj i ett brev till TT.

Var sjuk i flera år

Under de sista åren var Jan O Karlsson mycket sjuk och hade bland annat problem med sina njurar. I vintras tvingades han amputera ena benet efter en förgiftning och blev blind på ena ögat.

Trots det var han positiv inför framtiden, vilket han berättade för Expressen i augusti.

Från vänster till höger: Claes Ljungh, Bengt KÅ Johansson, Gunnar Lund, Kjell-Olof Feldt, Jan O Karlsson, Lars Heikensten, Birgitta von Otter, Klas Eklund, Michael Sohlman och Erik Åsbrink Foto: / PRIVAT

– Jag mår alldeles utmärkt. Jag är i betydligt bättre form än jag varit på flera år. Man skulle kunna uppfatta det här som en katastrof i livet men med all fantastisk vård kan man bestämma sig för att det inte är en katastrof. Det finns ett liv att leva och utveckla, sa han då.

Den 18 augusti besökte han vännen och tidigare kollegan Kjell-Olof Feldts 85-årsfest. Det var första gången på flera månader han fått lämna sjukhuset, och han kände sig piggare.

– Han var så glad. Han höll ett tal som verkligen var Janne i sina bästa dagar. Han var en förfärligt bra retoriker och hade noga tänkt igenom vad han ville säga. Det var starkt och varmt. Vi var så glada allihop, säger Kjell-Olof Feldt, tidigare finansminister.

"Sedan blev han sämre"

Tillsammans med vännerna började han planera för ett piggare liv framöver.

– Han hade börjat rehabilitera sig och planerade att vi skulle träffas. Vi var optimister och trodde att han hade det värsta bakom sig och han hade fått tillbaka mycket av sin gamla livsglädje men å andra sidan visste vi att han hade en bräcklig hälsa, säger tidigare finansministern Erik Åsbrink, vän och gammal kollega till Jan O Karlsson.

Sedan vände det.

Han fick somna in, säger Kjell-Olof Feldt. Foto: Cornelia Nordström

– Det såg ljust ut och vi hade en särskild grupp som brukade träffas ibland och vi såg fram emot att träffas igen. Vi hade satt ut en ny tid för att ses men sedan blev han sämre igen, säger Erik Åsbrink.

Nära vännen: "Han fick somna in"

Enligt Kjell-Olof Feldt hade Jan O Karlsson bestämt sig för att till slut skriva sina memoarer.

– Men så vände det igen och då fanns det inget att göra. Han fick somna in, säger Kjell-Olof Feldt.

– Det fanns inget hopp om att det skulle bli bättre.

Jan O Karlsson blev 77 år gammal.

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Jan O Karlsson var med och fattade beslut kring sin behandling. Den uppgiften återgavs också på löpsedeln. Uppgiften visade sig vara felaktig. Expressen ber de anhöriga om ursäkt för obehaget. Läs mer här: http://www.expressen.se/nyheter/familjen-om-jan-o-karlsson-en-fajter/

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!