Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Helin lämnar jobbet – börjar på SVT

Jan Helin.
Foto: Suvad Mrkonjic
SVT:s VD Hanna Stjärne.
Foto: Marcus Gustafsson

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin lämnar jobbet. Han ska – tillsammans med Lena Glaser – bli ny programdirektör på SVT.

– Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag än att få vara programdirektör för SVT, säger Jan Helin.

Jan Helin blev chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet 2008. Men nu lämnar han alltså sin tjänst och den 18 april börjar han som programdirektör på SVT.

– Jag fick ett fantastiskt spännande erbjudande av SVT om att vara med och leda framtidens Public service i ett läge där jag vet att Aftonbladet nu står starkt med medarbetare som är redo att ta nästa steg, säger Jan Helin till Svenska Dagbladet.

"Jan Helin och Lena Glaser är modiga"

Jan Helin kommer nu att axla rollen tillsammans med Lena Glaser som i dag är programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT.

– Att utveckla SVT:s program och tjänster är en ynnest och jag är glad över att ha rekryterat två starka visionärer som programdirektörer. Jan Helin och Lena Glaser är modiga, de är pionjärer när det gäller medieutveckling och har den kunskap och passion som behövs för att utveckla framtidens tv, säger SVT:s vd Hanna Stjärne, som i dag föreslagit Jan Helin och Lena Glaser som programdirektörer, i ett uttalande i SVT.

Jan Helin: "Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag"

På SVT ansvarar programdirektörerna för programbudgeten på drygt tre miljarder kronor. De beställer även allt utbud till samtliga kanaler, tjänster och plattformar.

Jan Helin – som tidigare har jobbat på Sundsvalls Tidning och Aftonbladet samt varit chefredaktör på Ålandstidningen – säger så här i ett uttalande i SVT:

– Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag än att få vara programdirektör för SVT. För mig handlar det om att få jobba med ett brett innehåll inom områden jag brinner för och en professionalism hos medarbetare som är imponerande. Jag känner också att jag nu kan lämna över Aftonbladet i trygga händer. Bolaget står stabilt i strukturomvandlingen och det finns ett fantastiskt team som är redo att ta det vidare.

"Vår stora utmaning"

Lena Glaser har tidigare arbetat som journalist, varit chef för SVT Webb och SVT:s interaktiva avdelning samt tf programdirektör för allmän-tv på SVT. Hon tillträder 1 februari.

– SVT gör så många fantastiska tv-program, från berättande och fantasi till stenhård fakta. Det ska bli jätteroligt att få vara med och fortsätta utveckla vårt utbud tillsammans med skickliga programmakare, både inom SVT och med samarbetspartners i branschen. Vår stora utmaning är att fortsätta ge publiken förstklassiga program och att göra dem tillgängliga på de apparater och skärmar där de vill titta på tv, säger Lena Glaser till SVT.

Sofia Olsson Olsén ny chefredaktör

Robert Olsson, som är programdirektör nu, fortsätter fram till att Jan Helin tillträder i mitten av april. Safa Safiyari fortsätter som tillförordnad programdirektör för allmän-tv till den 1 februari. Han kommer sedan att återgå till sitt nuvarande arbete som kanalchef på Barnkanalen, men med utökat uppdrag även för ungdom.

Nu tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet blir den nuvarande redaktionschefen Sofia Olsson Olsén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.