Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Guillous kritik mot nya Palmeteorin

Jan Guillou ger inte mycket för det nya spåret.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Olof Palme.
Foto: SVT BILD/TV4 / SVT TT NYHETSBYRÅN

Privatspanare har lagt fram sina teorier om vem som sköt Olof Palme – och varför – under 32 års tid.

Författaren Jan Guillou, som har sina egna teorier om mördaren, ger inte mycket för Palmegruppens nya spår.

– Det är samma typ av person som sköt John Lennon eller Ronald Reagan som sköt Palme – den slumpmässige mördaren, säger Guillou.

Författaren och journalisten Jan Guilou tror inte alls på det nya huvudspåret; att Skandiamannen Stig Engström var den som avlossade skotten på Sveavägen i Stockholm i februari 1986.

Ren nonsens, anser han med en passning till Palmegruppens förundersökningsledare Krister Petersson.

– Det här faller redan på att Stig Engström skulle ha vetat mer om vad Olof Palme skulle ha för sig den där kvällen än Olof Palme själv – och dessutom vilken film han och hans fru skulle gå och se, säger Jan Guillou. 

– Ett planerat mord förutsätter förkunskaper. Och det planerade mordet motsägs av val av vapen och ammunition. 

Vem sköt Palme?

– Någon som inte är van att hantera vapen, det är väl det enda man kan säga om skytten. Mordet är en impulshandling. Det är samma typ av person som sköt John Lennon eller Ronald Reagan, en slumpmässig mördare. Alla kända människor riskerar att stöta ihop med en slumpmässig mördare nattetid i en storstad.  

Skandiamannen Stig Engström är nya spåret i jakten på Palmes mördare.
Foto: POLISEN

”Inte mycket att hetsa upp sig över”

Pertti Poutiainen är författare och privatspanare. Han skrev 1995 tillsammans med sin bror, Kari Poutiainen, boken "Inuti labyrinten: om mordet på Olof Palme".

–  Jag tycker inte att detta är mycket att hetsa upp sig över. Detta är ju en gammal grej, och sedan har det tillkommit lite ny information; bland annat om Stig Engströms vapenintresse och att han var medlem i en skytteklubb. Annars är det gammal skåpmat, säger Pertti Poutiainen.

Skulle Stig Engström kunna vara den som sköt Palme?

– Av den information som finns nu, skulle det vara att dra det oerhört långt att försöka göra en mördare av honom. Det är en person som befunnit sig nära mordplatsen, men det är mycket lite som överhuvudtaget talar för att Stig Engström skulle vara inblandad i själva mordet. Han har fabulerat om vad han sysslat med, vilket delvis gör honom till mytoman.

”Helt överraskande uppgifter”

Privatspanaren Torbjörn Klartell har tidigare fört fram att det skulle vara nazistsympatiserande poliser, i samarbete med CIA och internationella antikommunistiska grupper som låg bakom mordet på Olof Palme.

– Jag tycker att de här nya uppgifterna är helt överraskande. Samtidigt skedde ju mordet precis utanför Skandiahuset. Men det går inte att se något samband, eftersom ingen kunde veta att makarna Palme skulle ta den vägen efter sitt biobesök, konstaterar Torbjörn Klartell.

”Engström ett förbryllande vittne”

Gunnar Wall är journalist och författare. Han ligger bakom boken ”Mörkläggning: statsmakten och Palmemordet” – en granskning av de påstådda politiska manipulationerna runt Palmeutredningen. 

– Stig Engström har ju länge varit ett lite förbryllande vittne. Hans uppgifter har ju skilt sig från andra personers, personer som var där. Det har ju tidigare ifrågasatts om Stig Engströms berättelse varit riktig, förklarar Gunnar Wall.

– Så det är ju inte alldeles nya frågeställningar som framkommer i Filters reportage. Man har i stället knutit an till en äldre diskussion. Det som är speciellt är att man går ut och säger kategoriskt att fallet nu är uppklarat och mordet är löst. Men de här uppgifterna skulle inte ha räckt för att åtala Stig Engström, om han nu hade levat. Kanske var han inblandad på något sätt, men det var inte han som sköt Palme.

Så vi kan alltså inte dra slusatsen att det var Stig Engström som sköt Palme?

– Nej, det finns alldeles för stora luckor i resonemanget för att man ska kunna dra en sådan slutsats.

Gunnar Wall.
Foto: SVEN LINDWALL

Träffade Engström under tv-reportage

Tidigare SVT-journalisten och numera dokumenärfilmaren Folke Rydén träffade Stig Engström i samband med ett reportage. Då handlade det om en rekonstruktion av mordet, som gjordes i april 1986.

Inslaget finns numera på Youtube och kallas för ”Skandiamannen på tv”.

– Stig Engström var upprörd för att polisen inte tog hans uppgifter på större allvar. Han berättar att han på vägen från jobbet till tunnelbanan hört skott, och att han sedan springer samma väg som mördaren lär ha sprungit, säger Folke Rydén.

Vad var ditt intryck av Stig Engström?

– Att han var lite för engagerad, nästan överagerande när han skulle spela sig själv. Då blir man som journalist skeptisk per automatik, och undrar vad har han för agenda egentligen? Det kändes bara som att han ville synas, och detta var hans chans att göra det.

Hur regeagerar du när det nu i Filter slås fast att han är Palmeutredningens nya huvudspår, och kan vara mördaren?

– Det känns ju jättesvårt att vara säker på den saken. Men det finns ju fortfarande inga tekniska bevis, och då måste man fortsätta att vara skeptisk.

Folke Rydén.
Foto: OLLE SPORRONG

”Jättebra att folk engagerar sig”

Författaren Lena Andersson har länge varit intresserad av Palmemordet.

– Jag tycker att det är jättebra att folk engagerar sig i Palmemordet, men än så länge förhåller jag mig försiktigt skeptisk till de här uppgifterna, säger Lena Andersson till Aftonbladet.

– Jag har tagit del av den här mannens vittnesmål i flera år. Något konstigt är det med honom där på mordplatsen, men för mig har han aldrig känts som en trovärdig mördare.

Lena Andersson.
Foto: HENRIC LINDSTEN / POLARIS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.