Foto: Cornelia Nordström, Scanpix
 Foto: Cornelia Nordström, Scanpix

Jan Guillou: Vi är förvandlade till en amerikansk lydstat

Publicerad
Uppdaterad
Jan Guillou tror inte att Säpo är ovetandes om vad den amerikanska säkerhetstjänsten gör på svensk mark.
Enligt författaren kommer nyheten inte att leda till en politisk kris.
- Före 1990 skulle det blivit ett oerhört väsen om saken, men nu är vi förvandlade till en amerikansk lydstat.
Jan Guillou skrattar när han hör att Säpo säger att de inte kände till övervakningen. Enligt honom samarbetar myndigheten med utländska säkerhetstjänster hela tiden.
- Det är klart att vi måste hjälpa USA att spionera på våra egna medborgare om vårt eget spioneri inte är tillräckligt, ironiserar Guillou.

"Accepterat"

Sen den 11 september menar han att det har blivit accepterat att övervaka muslimer - även i Sverige.
Därför tror han varken på att Säpo var ovetandes eller att det kommer bli några större konsekvenser i dag.
- Det är ju inte så att den här typen av verksamhet är hemlig för de inblandade parterna, säger han.

Inget förtroende

- Däremot får inte en svensk myndighet bedriva åsiktsregistrering, så det är ju praktiskt att pensionerade poliser begår brott. Det är ju ingen åklagare som kommer åtala dom.
Guillou tycker att avslöjandet är allvarligt, men han har inget förtroende för att svenska myndigheter kommer att vidta några åtgärder mot de som har bedrivit övervakningen.
- Om det är upplagt i Sverige på samma sätt som det är i Norge så är det lagligt sett spioneri, inte olovlig underrättelsearbete, utan ett brott riktat mot svenska medborgare. Förr i världen skulle de fått fängelse men nu tror jag att alla rycker på axlarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag