Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jan Guillou var KGB-agent"

ERKÄNDE KGB-KONTAKTER. Jan Guillou, som 1973 avslöjade den svenska militära underrättelseorganisationen, bekräftade i höstas för Expressen att han tog emot pengar från Sovjet. Guillou hävdar att kontakten med KGB avbröts före IB-avslöjandet. Foto: Christian Örnberg
Jan Guillous kontakter med KGB gjorde honom till agent för den sovjetiska underrättelsetjänsten.
Det är den svenske spionåklagaren Tomas Lindstrand och en av KGB:s mest betydelsefulla avhoppare ense om.
- Han var en klassisk agent. För mig är det helt uppenbart, säger den förre KGB-översten Sergej Tretjakov.
När Expressen i fjol avslöjade Jan Guillous hemliga relation med KGB - han tog emot svarta pengar och utförde kuriruppdrag - konstaterade tidningen att Jan Guillou varit "agent" åt Sovjet.
Guillou anmälde Expressen till Allmänhetens Pressombudsman (PO) och påstod att han minsann inte var "spion". Guillou påstod att kontakterna med KGB bara var ett misslyckat reportageprojekt. PON friade i går Expressen.

Spionåklagaren slår fast

Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder Åklagarkammaren för säkerhetsmål, och har lång erfarenhet av att driva förundersökningar i spionerimål.
I ett skriftligt utlåtande till PO slår åklagaren fast att det i själva verket är stor skillnad mellan begreppen "agent" och "spion":
"Agent och spion är inte synonyma begrepp. Ur juridisk synvinkel är en spion en person som begår spioneribrott, det vill säga brott mot 19 kap 5 eller 6 paragrafen brottsbalken. En agent däremot behöver inte göra sig skyldig till spioneribrott i sin verksamhet. En agent kan utföra uppdrag för sin uppdragsgivare utan att hans agerande går över gränsen för vad som är straffbart", skriver Tomas Lindstrand.
Åklagaren konstaterar att Guillou, baserat på hans egna uppgifter om KGB, måste "betraktas som en åtminstone tillfällig agent".

"En klassisk agent"

Sergej Tretjakov är tidigare överste inom KGB:s efterföljare inom det ryska utrikesspionaget, SVR. Enligt Tretjakov råder ingen tvekan om att Jan Guillou värvades som agent för KGB:
- Den här journalisten var ingen förtrolig kontakt, han var en klassisk agent. För mig är det helt uppenbart, säger Tretjakov till Expressen.
- Eftersom han tog emot pengar och, det värsta av allt, att han skrev på kvitton så är saken klar. Hanteringen av honom är närmast ett fall för läroböckerna vid KGB:s skola i Moskva.
Jan Guillou sa i går kväll till Aftonbladet.se att han var "chockad" över PON-friandet:
- Expressens försvar bygger på att uttrycken "hemlig Sovjet-agent och "KGB-agent" inte betydde något särskilt. Det trodde jag var ett desperat försvar som ingen skulle köpa. Men just det har PON köpt.