Författaren och journalisten Jan Guillou skulle ha varit ombord på en av båtarna men kunde inte följa med eftersom han skulle gifta sig i samband med expeditionen. Guillou är dock god vän med Henning Mankell, även han bästsäljande författare, samt religionshistorikern Mattias Gardell som båda verkar har plockats in av israelisk militär.
- Vi blev kontaktade av den här organisationen, förklarar Jan Guillou sitt engagemang i Ship to Gaza.
Han hade vid 14.30-tiden på måndagen inte hört av någon av dem och konstaterar att deras möjligheter att kommunicera med omvärlden i nuläget är lika med noll.
Jan Guillou har länge kämpat för Palestinas sak och har svårt att tro att aktivisterna på Ship to Gaza var beväpnade och gick till attack mot styrkorna, som Israel påstår.
- Det vore ju meningslöst. Det var väl inga dåliga soldater som Israel satte in på det här uppdraget? frågar sig Guillou.
Vad hände i så fall?
- Den israeliska regeringen beslöt att statuera ett exempel så att ingen någonsin ska komma på tanken att upprepa en sådan här expedition.
Du tror att det var planerat?
- Ja.
Vilken är din åsikt i den infekterade Palestina-Israel-frågan?
- Världsopinionen har svängt väldigt under de senaste decennierna. På 1960- och 1970-talet, när vi var ett fåtal Palestinaaktivister i Sverige, ansågs våra uppfattningar vara extremistiska. I dag delas de av Carl Bildt. Det har skett en väldig, positiv utveckling mot den enda möjliga vägen till fred, en sorts åtminstone preliminär uppdelning av landet och ett slut på den israeliska ockupationen. Om detta är alla överens. Så vitt jag förstår är det inte bara gamla Palestinaaktivister och Carl Bildt utan också president Barack Obama som har den här uppfattningen.
Men man når inte dit?
- Nej, för Israel förlitar sig på vapenmakt och på sitt starka politiska inflytande i USA. Den amerikanska presidenten blir lite bakbunden.
Hade ni pratat om möjligheten att det kunde gå så här långt?
- Varje gång Israel känner sig utsatt för någon sorts världsopinion så tar de i för mycket enligt någon sorts föreställning att hela världen är emot dem för att de är judar. Den där inrikesmedicinen mot kritik blir ibland alldeles för stark och det här är ett sådant fall.
Niklas Wykman, Mufs ordförande, hävdar att Ship to Gaza är en politisk provokation. ”…nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna Israelutrotare”, skrev han på sin Facebook.
- Jag läste just ett sådant uttalande av den biträdande israeliska utrikesministern Danny Ayalon. Han sa också att det här var ett antisemitiskt projekt. Den typen av uttalande från israeliska extremister förvånar mig inte men däremot höjer jag på ögonbrynen när jag ser den typen av argumentation upprepad av en svensk politiker. Det hade jag inte trott.
Är du orolig för svenskarna ombord?
- Israel är ju ingen västerländsk rättsstat utan en stat med en mängd undantagslagar, särskilt när det gäller alla anklagelser om terrorism. Menar man att de här aktivisterna har begått en politisk provokation och att det är ett antisemitiskt projekt så faller det under israelisk lag och därför skulle de som interneras också kunna dömas enligt israelisk lag för allehanda brott.
Tror du att det finns en risk för det?
- Ja.
Vad kan det bli tal om för straff?
- Fängelse.
Vad kommer att hända nu?
- De döda måste skickas hem i kistor till vilka länder de nu kommer ifrån och det kommer att utlösa en väldigt invecklad diplomatisk diskussion. De som interneras kommer att begäras frisläppta av sina respektive länder så det kommer att bli full rulle på det diplomatiska spelet den närmaste tiden.
Och det vet vi inte hur det slutar?
- Nej, verkligen inte. Israel har försatt sig självt i en oerhört invecklad och svårbemästrad situation. De har beslagtagit fartyg, de har beslagtagit varor på internationellt vatten – det är ett piratdåd. De har alltså förbrutit sig mot internationell lag, de har kidnappat människor ute på internationellt vatten åberopande sin egen säkerhet som enda lagliga stöd. Det är en lång räcka besvärligheter som Israel står inför.
Vad säger du till de debattörer som tycker att de ombordvarande får skylla sig själva?
- Israeler och Israels anhängare brukar vara specialister på att kasta fram den anklagelsen och skuldbelägga offret. Här kommer den som hand i handske. Argumentet är inte oväntat men Ship to Gaza är ett fredsprojekt som till och med den borgerliga svenska regeringen, som inte är känd för att vara antivästerländsk, står bakom.