Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Guillou polisanmäld av tidigare IB-agent

Det är ett kapitel i Jan Guillous bok "Ordets makt och vanmakt" som väckt arga reaktioner. Foto: Cornelia Nordström
Jan Guillou polisanmäls för förtal för sitt nytillkomna kapitel i boken "Ordets makt och vanmakt".
Före detta IB-agenten Donald Forsberg, 64, anser att författaren kränker den tidigare chefen för kontraspionaget Tore Forsberg och journalisten Arne Lemberg.
- Han öser ur sig skit. Det är skamligt, säger han.
Donald Forsberg var IB-agent 1967–1990, och god vän med före detta Säpochefen Tore Forsberg. För några dagar sedan läste han Jan Guillous nytillkomna kapitel i boken "Ordets makt och vanmakt", där författaren förklarar sitt samröre med den ryska underrättelsetjänsten KGB.
Innehållet fick Donald Forsberg att gå i taket. På måndagen polisanmälde han Guillou för förtal.

Smutskastar

Donald Forsberg menar att Guillou smutskastar både Tore Forsberg och den tidigare Expressenjournalisten Arne Lemberg – som inte har någon chans att försvara sig eftersom de är döda.
– Guillou anklagar Tore Forsberg för att i spritdimmorna ha pratat bredvid mun och läckt hemlig information till Expressenjournalisterna Micke Ölander och Mikael Hylin. Och att det var därför de senare kunde avslöja att Guillou hade haft samröre med KGB. Det är helt otänkbart, säger Donald Forsberg.

Lägger skulden på vännen

Donald Forsberg går även till angrepp mot hur den före detta Expressenjournalisten Arne Lemberg framställs i boken. Han menar att Jan Guillou blev "skiträdd" när han fick reda på att det var vännen Arne Lemberg som hade anmält honom till Säpo för sina KGB-kontakter. Och att han nu försöker förringa sin insats som KGB-medarbetare genom att lägga en del av skulden på sin förra vän.
– Arne Lemberg var en glad skit. När Guillou bad honom hämta den interna telefonkatalogen på USA:s ambassad trodde han att materialet skulle användas i journalistiskt syfte. I boken får Guillou det att framstå som att det var Arnes idé att hämta katalogen.

"Öser ur sig skit"

Donald Forsberg anser att Jan Guillou har gått för långt – men att få vågar opponera sig mot honom.
– Han öser ur sig skit över två avlidna människor, som inte har möjlighet att gå i svarsmål. Det är skamligt. Det finns en lag som begränsar hur mycket man får förnedra människor. Därför har jag gjort en polisanmälan, säger han.
Jan Guillou slår ifrån sig kritiken och menar att polisanmälan bara är ett sätt för Donald Forsberg att söka publicitet.
– Det har han ingen som helst möjlighet att ha framgång med. Om han polisanmäler menar han att Justitiekanslern, som statens advokat, ska åtala mig. Det ska väldigt mycket till för att staten ska ingripa mot enskilda författare – så det där är bara en tom gest, säger han.

Uppgifterna i boken sanna

Jan Guillou står fast vid att det var Tore Forsberg som läckte informationen om att Guillou hade samröre med KGB.
– Det var så det gick till. Jag har en väldigt god grund för att skriva det. Det är bara i diktatursstater som gamla poliser kan komma och säga att hemligheter inte får komma ut. Det fungerar inte i en demokrati.
Han står även fast vid att det var Arne Lembergs idé att hämta telefonkatalogen från USA:s ambassad.
– Detta vet Forsberg inte ett smack om och kan inte ha någon uppfattning om.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!