Jan Guillou.
Jan Guillou.

Jan Guillou: "Jimmie Åkesson en cool katt"

Publicerad

Författaren Jan Guillou gästade Niklas Svensson i "Bar och politik" på torsdagskvällen.

Där recenserade han Jimmie Åkesson som partiledare för Sverigedemokraterna.

– Han är en cool katt, han är en av de bästa partiledarna i Sverige. Han är enastående i att kunna försvara en så omöjlig sak som Sverigedemokraterna, sa han.

Den framgångsrike författaren Jan Guillou är imponerad av hur partiledaren Jimmie Åkesson har hanterat Sverigedemokraternas kris de senaste dagarna.

– Om han blir sparkad är det olycklig för Sverigedemokraterna men lyckligt för oss andra, sa han.

Och Guillou säger att han tror att det kommer komma interna krav på Åkessons avgång.

– Vad ska den hårda kärnan i Sverigedemokraterna tycka om det här, nolltolerans om rasism när de har en liten kärna som är rasister.

"Det är en affär"

Men SD-skandalen, som Expressen avslöjade i veckan, tror inte Guillou kommer få så stora konsekvenser på lång sikt.

–  Det är inte allvarligt, det är en affär. Ingen kommer komma ihåg ett järnrör i nästa val, sa han.

Guillou fick också frågan hur han tyckte att Jimmie Åkesson skötte sig när han intervjuades i "Bar och politik" i Expressen TV innan Guillou.

– Cool, behärskad, smart, tänker snabbt i sina Dressmankläder, var författarens omdöme.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag