Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Guillou: "Jag trodde det försvunnit"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren Jan Guillou gick själv på den numera nedlagda internatskolan Solbacka.
Foto: Cornelia Nordström

Skolinspektionen har anmält internatskolan Lundsberg och polisen har inlett en förundersökning efter rapporter om utbredd pennalism. 

Beskrivningar om hur yngre elever med hot om våld tvingas passa upp på de äldre påminner starkt om Jan Guillous berömda roman "Ondskan". 

- Jag trodde att de här avarterna hade försvunnit med tiden, säger författaren till Expressen.se. 

Skolan Lundsberg har polisanmälts för misshandel, olaga hot samt olaga tvång mot minderårig för det, enligt anmälan, utbredda användandet av kamratuppfostran och den kränkande behandling som äldre elever utsätter yngre för. 

 Författaren Jan Guillou gick själv på den numera nedlagda internatskolan Solbacka. I sin bok "Ondskan", som kom ut 1981, beskrev han sin skolgång och den pennalism som förekom. 

"Går inte att utrota"

 Likheterna med de nya rapporterna från Lundsberg är flera.

 Guillou är förvånad över hur lite som har förändrats. 

 - Jag trodde att de där avarterna hade försvunnit med tiden, jag känner att det är exakt samma saker som skedde på 1960-talet, det sitter så djupt rotat i internatskolekulturen så det tydligen inte går att utrota, säger han. 

 - Jag trodde att jag själv hade varit med om att skita ner det där systemet så mycket att det förlorat sin tjusning. 

Tror du att en polisutredning kan hjälpa till att belysa problemen på skolan?

 - Nej, det tror jag inte, typiskt för det här systemet är att det är samma moral som i den sicilianska maffia, omerta, man få inte tjalla. Det gäller föräldrar, elever och anställda i lika hög grad. Man får inte tjalla för då skadar man den egna organisationen. 

Men tror du att föräldrarna till de barnen som far illa tycker att det är okej?

 - Föräldrarna har ofta själva gått på Lundsberg. 

Så du tror att ett sådant här system är ofrånkomligt?

 - Ja, såvida inte överklassen radikaliseras på nytt och blir liberalare som de var på 70-talet. 

Tror du inte att det går en ny Jan Guillou i ettan på Lundsberg nu och känner en stor revanschlust? 

 - Boken är ju redan skriven så den chansen kanske är förbi. Men just därför att "Ondskan" är en så klassisk berättelse som många känner till kanske en ny version skulle få mycket uppmärksamhet, skandalskriverier är inte det sämsta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.