Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Guillou: Jag dricker varje dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Författaren Jan Guillou dricker tolv centiliter starksprit varje dag - för att hans böcker ska bli bättre. 

Om motoriken fungerade efter mer alkohol skulle han gärna dricka mer, säger han till tidskriften Svensk Bokhandel.

Kolumnisten och författaren Jan Guillou skriver just nu på en ny roman ute på sitt lantställe utanför Östhammar.  I en lång intervju i tidskriften Svensk Bokhandel berättar han om arbetsdagen.  Jan Guillou arbetar långt in på nätterna, ofta till klockan två. 

Bra för intuitionen

 Som bränsle använder han whisky, ungefär tolv centiliter per natt eftersom det är bra för intuitionen, berättar han i intervjun.  Mer bör det inte bli, för då fungerar inte motoriken - Guillou skriver på en skrivmaskin av äldre modell. - Annars vore det helt okej, säger Jan Guillou till Svensk Bokhandel. - Det låter lite i överkant, säger alkoholläkare Bo Löfgren om Guillous spritkonsumtion. Kan det vara nyttigt att dricka lite alkohol varje dag? - Man brukar säga att det i så fall är vin i första hand, eftersom det innehåller antioxidanter. Och det verkar då mest vara nyttigt för äldre personer, säger Bo Löfgren.

Vill inte uttala sig

 Expressen nådde Jan Guillou i går kväll, men han ville inte uttala sig. - Jag uttalar mig inte för Expressen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.