Jan Guillou. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Jan Guillou. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Jan Guillou: Har likheter med IB

Publicerad
Uppdaterad
Den amerikanska spionhärvan i Norge har spridit sig till Danmark.
Författaren Jan Guillou tror att USA bedriver samma verksamhet i Sverige - och tycker att verksamheten har likheter med IB.
- Ja, att det är okontrollerad verksamhet som inte står under något demokratiskt inflytande, säger han.
I går avslöjade Norska TV2 att den amerikanska ambassaden i Oslo har övervakat misstänkta personer med hjälp av före detta norska poliser.
En verksamhet som norska myndigheter inte kände till.
I dag avslöjar en källa i danska TV2 att samma övervakning ska ha utförts av amerikanska myndigheter i Danmark.

"Naturligtvis fullt möjligt"

Författaren Jan Guillou avslöjade på sjuttiotalet den svenska spionorganisationen Informationsbyrån, IB. Enligt honom finns det likheter mellan dessa verksamheter, och han tror att det är möjligt att USA:s ambassad övervakar folk i Sverige också.
- Ja, det är naturligtvis fullt möjligt eftersom Norge och Sverige är väldigt likartade länder, säger han till Expressen.se.
- Om det sker i Norge så är ju inte den amerikanska inställningen att det bara är norrmän som måste bevakas. Utan då sker det systematiskt i hela världen. Annars är det ingen mening med det.
Enligt Guillou så har den amerikanska säkerhetstjänsten växt utom kontroll sedan den 11 september. Och han är säker på vilka det är som amerikanerna spionerar på.
- Muslimer och personer som känner muslimer. Kommunister och sådana där finns inte längre. Vad USA bedriver i Norge är rent juridiskt inget annat än spioneri, säger han.

Försöker få fram information

Justitieminister Beatrice Ask meddelar via sin pressekreterare att Säpo arbetar med att få fram information om det finns frågetecken kring amerikanska ambassadens Amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpixverksamhet i Stockholm.
Patrik Peter, presstalesman Säpo, vill inte uttala sig specifikt om de norska misstankarna mot den amerikanska ambassaden i Sverige, men uttalar sig generellt i TV4 Nyheterna om samarbetet med ambassaderna.
– Det beror på vilka omständigheter det är, när det gäller skyddsåtgärder som gäller området runt ambassader. Oavsett om det är USA eller andra ambassader så har vi ett samarbete med de länderna. Men hur de organiserar sitt arbete får ni fråga dem om. Vi förutsätter att de följer svensk lag.

"Allvarliga påståenden"

Enligt den norska tidningen Dagbladet kände Oslopolisen till övervakningen men förstod inte omfattningen.
- Detta slår tillbaka på oss och är något vi gärna skulle vara utan, säger en högt placerad poliskälla till tidningen.
Statsminister Jens Stoltenberg var inte informerad om vad som föregick.
Han ska nu utreda vem som egentligen visste vad.
- Det är väldigt allvarliga påståenden och kan vara ett brott mot norsk lag, säger Stoltenberg till Dagbladet.
I Danmark uppger en källa för danska TV2 att minst 14 personer i hemlighet har övervakat folk som rör sig runt den amerikanska ambassaden.
Verksamheten är olaglig i Danmark om den inte godkänns av danska myndigheter. Den danska justitieministern, Lars Barfoed, skriver enligt TT i ett pressmeddelande att han inte kände till att den amerikanska ambassaden bedrivit olovliga verksamheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag