Jan Guillou hånar sina kolleger för att de tigger pengar från författarfonden.
Jan Guillou hånar sina kolleger för att de tigger pengar från författarfonden.

Jan Guillou hånar kollegerna

Publicerad
Uppdaterad
Jan Guillou hånar författarkolleger som lever på stipendier från Författarfonden.
Livstidslöner och generösa stipendier är enligt Guillou fjantigt och en relikt från en havererad kulturpolitik.
- Kulturarbetare har inställningen att de har rätt att bli försörjda av staten därför att de inte kan göra det själva, säger Jan Guillou till Expressen.

Jan Guillou har de

senaste tio åren dragit in mångmiljonbelopp på sina bästsäljande romaner om agenten Carl Hamilton och om korsriddaren Arn. Han har själv långt innan han blev framgångsrik författare sökt och fått resestipendium från Författarfonden. Men nu var det länge sedan han brydde sig om att söka några pengar. Enligt Guillou är det nästan alltid fel personer som får stipendierna. - Till exempel är styrelsen i Sveriges författarförbund extremt överrepresenterad, konstaterar han. - En poet som var vice ordförande länge, Benkt-Erik Hedin, som har gett ut utomordentligt få saker i skrift men som var överbelamrad med stipendier, slutade naturligtvis som "livstidare". Men hade dessutom fått oerhört mycket pengar utöver livstidslönen.

Jan Guillou irriterar sig

också på att författare tycks uppfatta fonden som ett slags a-kassa. Han menar att det är resultatet av "en socialdemokratisk kulturpolitik som syftar till att motverka de kommersiella krafterna inom kulturen". - Man delar ut pengar till "goda författare" så att de kan hålla sig flytande. Och goda författare är naturligtvis enligt socialdemokratisk logik sådana författare som motverkar de kommersiella krafterna. Det vill säga socialdemokratiska författare, säger Jan Guillou. - Men hur mycket de än håller på med skatter, stipendier och bibliotekspengar så återstår till slut ett avgörande moment de inte kan reglera, nämligen vad som sker i huvudet på den medborgare som stiger in i en bokhandel. Där räcker inte statens tentakler in. Så dom jävlarna går då in och köper "fel" böcker lik förbannat. Enligt Guillou är det en "mycket vanlig facklig inställning" när författarkolleger är upprörda över att de inte kan leva på sina bokinkomster.

- Jag tycker att man

kan ha exempelvis resestipendierna kvar för yngre författare. Men att en miljonär som Per Wästberg ska ha livstidsstipendium är fullkomligt löjeväckande. Guillou säger att alla kulturarbetare menar sig ha rätt att bli försörjda av staten. - Alla författare som har låga upplagor säger att de egentligen är mycket bättre än vad jag är. De som gör svårbegriplig litteratur - som folk inte läser frivilligt - är "de riktiga författarna" och de ska understödjas. Att över 6 000 personer sökt bidrag hos Sveriges författarfond de senaste tio åren kommenterar Jan Guillou: - Så många författare finns inte i Sverige.
Staffan H Westerberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag