Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan fick se polisens
spaning – i sin mobil

Jan Svärdhagen fick se både bilder på misstänkta personer och läsa polismännens meddelanden som de skickade till varandra under spaningen.

Poliser använde chattjänsten Whatsapp för att skicka hemlig information och kommunicera under spaningsuppdrag.

Det avslöjar Computer Sweden som har pratat med en person som av misstag fick den känsliga informationen skickad till sig.

– Jag har fått polisiär spaningsinformation, bilder och personuppgifter på personer som polisen spanar på och även utdrag ur brottsregistret på de här personerna, säger Jan Svärdhagen till Computer Sweden.

Förra veckan började Jan Svärdhagen, utvecklingsledare inom IT och lärande vid Högskolan i Dalarna, plötsligt få mystiska meddelanden via smartphone-appen Whatsapp.

Det visade sig att meddelandena kom från en grupp Stockholmspoliser och att Svärdhagens telefonnummer lagts till av poliserna av misstag. I flera dagar fick han hemlig spaningsinformation skickad till sig, bland annat bilder på misstänkta brottslingar och personuppgifter.

– Det här är definitivt inte information ämnad för mina ögon. Men man kan säga att polisen i det här fallet ändå haft tur. Den här felskickade informationen kunde ju lika gärna ha hamnat hos någon med intresse att utnyttja den för illegala syften, säger Jan Svärdhagen till Computer Sweden.

Chattade om bombbälte

Polisens presstalesperson Towe Hägg kallar händelsen "mycket olycklig".

– Sekretessbelagda uppgifter ska inte gå via den här typen av förmedling. Vi har informerat chefer som i sin tur har informerat personal om att sådan här information ska hanteras på ett särskilt vis, säger Hägg till Expressen.

Jan Svärdhagens Whatsapp-logg visar att en polis startade gruppen i onsdags förra veckan för att "testa". Minst sex poliser har enligt Computer Sweden deltagit i chattgruppen och Jan Svärdhagen blev inblandad när en polis skrev in fel telefonnummer.

Poliserna skickade bland annat ett avfotograferat brottsregister samt bild och personuppgifter på två personer. Vid ett annat tillfälle börjar poliserna chatta om ett bombbälte.

– Det var som fan! Hade tjuvchaffisen det hemma?, skriver en polis.

Polisen: "Jag beklagar"

När polismannen som satte upp chattgruppen konfronteras med uppgifterna om att deras information har läckt ut är han ångerfull.

– Oj, oj, oj...vad ska jag säga. Det är naturligtvis djupt olyckligt att de här uppgifterna kommit ut den här vägen. Jag beklagar det verkligen. Det var jag som skrev ett felaktigt mobilnummer och får ta på mig ansvaret för det, säger han till Computer Sweden.

Misstaget har resulterat i en diskussion om polisen har de tekniska verktyg som krävs för en snabb och enkel kontakt mellan varandra.

– Det finns ett system men det är inte fullt utbyggt och kanske inte stöder alla de här delarna helhjärtat, säger Towe Hägg till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!