Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan-Erik räddade älgkalv i iskall bäck

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan-Erik räddade livet på en nedkyld och drunknande älgkalv.
Foto: Hans-Peter Bloom Vimeo

Jan-Eriks promenad i skogen slutade med att han tvingades ner i en iskall bäck. Efter att ha fått syn på en drunknande älgkalv bestämde han sig för att ge sig i vattnet och rädda den. Det hela fångades på en film som visar hur kalven blir räddad av hjälten Jan-Erik.

– Den var i dåligt skick. Tio minuter till i vattnet och den hade nog inte klarat det, säger Jan-Erik.

Jan-Erik Berglund, 36, arbetar som virkesinköpare i Piteå för Sveaskog och var under tisdagen ute för att titta på en fastighet hos en markägare. Han gick genom skogen och kom fram till en bäck som han ville ta sig över när han plötsligt såg små vågor i vattnet. Han tänkte att det var en bäver, men insåg snart att så inte var fallet. I den iskalla bäcken låg en liten älgkalv.

– Det var en liten stackars älgkalv som flöt på en kvist, säger Jan-Erik.

Trots att han är en van skogsmänniska som både jobbar och jagar i skogen så hade han aldrig någonsin sett något liknande. Jan-Erik insåg att kalven var illa däran och att han var tvungen att göra något.

– Jag var orolig för att det skulle vara en älgko i närheten som skulle komma efter mig så fort hon hörde sin kalv tjuta.

Men efter att ha avvaktat en stund och försäkrat sig om att en älgko inte fanns i sikte så tog han av sig kläderna och klev i för att rädda kalven.

– Jag riggade upp mobilen som en videokamera och tänkte att det var på vinst och förlust.

Fast besluten att rädda kalven

I videon ser man hur Jan-Erik kliver i det iskalla vattnet och simmar fram till den lilla kalven.

– I filmen ser bäcken ganska grund ut, men den är djup.

När han kom fram till kalven blev den rädd och började sparka omkring sig och tjuta, men det hindrade inte Jan-Erik, som var fast besluten att rädda djurets liv.

Efter några försök lyckades han tillslut få upp den nedkylda kalven på fast mark. Den var rädd och nedkyld, men lyckades ändå springa i väg. Jan-Erik tror att kalven bara var en eller två veckor gammal.

– Den var i dåligt skick. Tio minuter till i vattnet och den hade nog inte klarat det, säger Jan-Erik.

"Sjukt med all uppmärksamhet"

Efter räddningsinsatsen åkte han tillbaka till sitt kontor och visade filmen för sina kollegor.

– De sa genast att jag måste göra något bra av det, säger han.

Sagt och gjort. Kollegorna hjälpte till att klippa filmen och lade sedan ut den på Sveaskogs hemsida, där den snabbt fick tusentals visningar.

– Det är helt sjukt med all uppmärksamhet, säger Jan-Erik och skrattar.

Har du räddat ett djur?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.