KONTROVERSIELLT FÖRSLAG. Socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, känd från tv-såpan "Robinson", föreslår en obligatorisk hiv-testning av asylsökande flyktingar.
KONTROVERSIELLT FÖRSLAG. Socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, känd från tv-såpan "Robinson", föreslår en obligatorisk hiv-testning av asylsökande flyktingar.

Jan Emanuel vill hiv-testa asylsökande

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson vill ha obligatorisk hiv-testning för alla asylsökande.
Det är inte direkt ovanligt att asylsökande har hiv, säger han till Expressen.
Han har redan ställt en fråga till folkhälsominister Morgan Johansson, som har sagt nej till tvångstestning. Jan Emanuel hänvisar till statistiken. Av 197 nyupptäckta hiv-fall första halvåret 2004 hade 141 personer smittats innan de kom till Sverige. – Vi har ju redan en smittskyddslag som säger att man får tvångsundersöka folk vid misstanke om farlig smitta. Så skillnaden blir inte så stor, menar Jan Emanuel. Är det inte kränkande med obligatoriska hiv-test för asylsökande? – Jag har svårt att se hur en hälsokontroll kan vara en integritetskränkning. Om man väger detta mot den skuld man skulle känna om man smittar någon med en sjukdom som alltid leder till döden, så blir proportionerna annorlunda. Hur ska man göra om en asylsökande är hiv-positiv? Menar du att det ska påverka asylprocessen? – Det är ju inte direkt ovanligt att asylsökande har hiv. Självklart ska man inte stängas ute för att man har hiv eller någon annan allvarlig sjukdom. Absolut inte.

"Allvarlig brännmärkning"

Carl Söderbergh, generalsekreterare för svenska Amnesty, är mycket kritisk till Jan Emanuels förslag. – Det är en allvarlig brännmärkning av en grupp. Man känner igen tongångarna från 80-talet när hiv/aids var nytt. Förslaget är inte bara kränkande för de asylsökande, risken finns också att främlingsfientligheten ökar. Att asylsökande erbjuds heltäckande hälsoundersökning tycker han är bra. – Säkert kan man få fler att utnyttja den möjligheten. Men ytterst måste det vara frivilligt, anser Carl Söderbergh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag