Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuel tog själv fast tjuvarna som gjorde inbrott i hans villa

Expolitikern visar upp sitt lyxliv
Jan Emanuel Johansson drabbades av inbrott i sin villa – nu har han hittat tjuvarna.
Foto: OLLE SPORRONG
Mångmiljonären Jan Emanuel Johansson fick själv tag i tjuvarna som gjort inbrott i hans villa.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Jan Emanuel Johansson är känd för sina exklusiva bilar och båtar.
Foto: OLLE SPORRONG

Jan Emanuel Johansson drabbades av inbrott i sin villa.

Nu har han själv hittat tjuvarna med hjälp av en belöning på 100 000 kronor som fick många tipsare att höra av sig.

– De var väldigt ångerfulla, jag fick tillbaka mina ägodelar plus kompensation, säger den tidigare S-politikern som i dag är entreprenör.

I våras bröt sig tjuvar in i Jan Emanuel Johanssons villa i Norrtälje. De kom undan med väskor och märkeskläder, men ett avancerat larmsystem med rök och intensivt oväsen stoppade dem redan i hallen, enligt Johansson.

– Polisen kom och gjorde brottsplatsundersökning, men sedan hände inget. Jag anlitade en säkerhetsfirma och erbjöd 100 000 kronor till tipsare, säger Jan Emanuel Johansson, mångmiljonär i vård- och fastighetsbranschen och tidigare riksdagsman (S). 

Många tips

– Det kom in väldigt många tips. Tjuvarna kände sig pressade. De tog kontakt för att be om ursäkt och lämna tillbaka mina ägodelar, säger han. 

Jan Emanuel Johansson säger att det var unga män från Stockholmsområdet som gjorde inbrottet.  Efter ”medling” lämnade de tillbaka hans ägodelar samt gav ”kompensation”, säger han.

Han vill inte gå in på hur stor kompensation och i vilken form, men säger att det var ”plåster på såren”.

”Väldigt ångerfull”

– Jag träffade en av dem. Han var väldigt ångerfull. Han sa att de trodde att det ”bara var en vanlig tjono”, alltså svenne, som bodde i huset, säger Jan Emanuel Johansson, som först berättade att inbrottet var uppklarat i podden Backa framåt.

Han förklarar att huset är utrustat med ett avancerat säkerhetssystem med ljud- och rökeffekter samt med flera övervakningskameror som fångade tjuvarna på bild

Efter uppgörelsen med tjuvarna meddelade han polisen att han fått tillbaka stöldgodset – och fick besked om att förundersökningen var nedlagd.

”Förundersökningen lades ned den 4 juni”, skriver Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmpolisen, i ett mejl till Expressen.

”Jag har resurser”

– Om jag hade gått med tjuvarna till polisen hade det inte hänt något. De är aktiva kriminella, sådana här små inbrott påverkar inte straffsatsen med alla straffrabatter, säger Jan Emanuel Johansson.

– Det är tragiskt att polisen har så små resurser att bara personer som jag ska kunna freda sig mot brott. Det är skrämmande och orättvist. Jag har de resurser som krävs för att få fast inbrottstjuvar, säger han.

Jan-Emanuel Johansson säger att var beredd att satsa mycket pengar – både på att anlita ett säkerhetsföretag och på att erbjuda 100 000 kronor i tipspengar – som ”en markering”. 

Belöningen betalades ut

Belöningen betalades ut, men han vill inte säga om det var hela summan och inte heller om det var flera personer som fick dela på pengarna. 

Jan Emanuel Johansson var socialdemokratisk riksdagsman 2002–2010. Efter den politiska karriären tjänade han stora pengar på bland annat behandlingshem och hem för ensamkommande flyktingbarn. Han driver nu stora projekt i fastighetsbranschen.

Han är också känd för att bära exklusiva klockor, köra dyra bilar och båtar samt äga fina bostäder.

De nyare bilarna kan inte tjuvkopplas, i stället använder sig tjuvarna av tekniska lösningar.
Se senaste avsnittet av Bara Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.