Jan Emanuel: ”Pengarna är en hög med trygghet”

Jan Emanuel Johansson och hans Rolls-Royce Mona, efter S-politikern Mona Sahlin.
Foto: OLLE SPORRONG

Från en tuff uppväxt till en lyxvilla i Norrtälje.

Däremellan socialdemokratisk politiker, Robinsonvinnare och välfärdsmiljonär. 

– Jag tror att väldigt få människor trodde att jag skulle komma någonstans utom till alkisbänken, säger Jan Emanuel Johansson i en intervju med Dagens Nyheter.

Jan Emanuel Johansson, 44, är en av landets rikaste expolitiker och kör en Rolls-Royce som han har döpt till Mona, efter Mona Sahlin. 

– Jag gillar att provocera, har han tidigare sagt till Expressen om sin överdådiga livsstil. 

I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar dokusåpadeltagaren och välfärdsmiljonären om sin resa. Jan Emanuel Johansson växte upp i miljonprogramsvisionen Gottsunda i Uppsala, klassat som ett utsatt område av polisen. 

Hans mamma jobbade som diskare och hade svårt att få ihop pengar till hyran. Pappan bodde i kollektiv och introducerade honom till motorcykelklubben Twin club mc, där Jan Emanuel Johansson blev hedersmedlem som tioåring. 

Sedan följde en tuff tillvaro. 

Vändningen kom på Väddö folkhögskola där Jan Emanuel Johansson mötte sin blivande hustru Annika Ireblad, som studerade till aerobicsinstruktör. Hon kom från ett frikyrkligt hem i Upplands Väsby och han fick kämpa flera år innan han vann hennes hjärta.

Startade ungdomshem som 24-åring

24 år gammal belånade han sin motorcykel för att starta sitt första egna ungdomshem. Enligt Jan Emanuel Johansson var det vinnande konceptet att ungdomarna fick arbeta som lärlingar i stället för att leva på bidrag.

Jan Emanuel Johansson och den nästan 19 meter långa lyxyachten Granma, efter båten som förde Che Guevara, Fidel Castro och de andra revolutionärerna till Kuba inför den kubanska revolutionen.
Foto: OLLE SPORRONG

Johansson hävdar att han har sparat ”absurda summor” åt svenska staten genom att hjälpa missbrukare.

– Det skrivs gång på gång att jag har gjort en vinst på 223 miljoner, som jag har tagit från staten. Det finns inte en tillstymmelse till sanning i det. Jag hade kunnat stoppa pengarna i ett skatteparadis, men jag tog in dem i Sverige och skattade dem här, säger han till DN.

Kampanjade med Olof Palme på motorcykeln

Jan Emanuel Johansson valdes in till kommunfullmäktige i Norrtälje 1998 efter en motorcykelburen valturné med Olof Palmes porträtt lackerat på sin Harley-Davidson. 2001 stod han som Robinsonvinnare och året därpå kommer han in i riksdagen.

2004 överlever Jan Emanuel Johansson tsunamin med sin gravida hustru och deras då tvåårige son. Upprepade gånger i intervjun med Dagens Nyheter återkommer han till ordet trygghet:

– Jag har kämpat efter pengar, mera pengar, fram med pengarna bara. Men sedan, när man frågar: ”Vad är de här pengarna?” Ja, det är en hög med trygghet. 


LÄS MER: Ulf Lundells sågning av Jan Emanuel: ”Sin egen idiot”


Har en bostad på Kuba

Jan Emanuel Johansson har som socialdemokratisk riksdagsledamot suttit i socialutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet. Invald i riksdagen i två omgångar mellan 2002-2010.

Blev efter den politiska karriären känd som välfärdsmiljonär och fick hjälp av den förre finansministern Pär Nuder med att sälja sitt välfärdsföretag där han bland annat tjänade stora pengar på behandlingshem. Försäljningen gav Jan Emanuel en reavinst på drygt 220 miljoner kronor.

I dag fortsätter han att tjäna stora pengar på ensamkommande flyktingbarn. Via sitt bolag Hoppetgruppen AB gjorde han för 2015 och 2016 sammanlagda vinster efter finansnetto på drygt 57 miljoner kronor. Enligt DN säljer han Hoppetgruppen 2018 och driver nu stora projekt inom fastighetsbranschen via riskkapitalbolaget Consortius.

Är också känd för att bära exklusiva klockor, köra dyra bilar, båtar och äga fina bostäder – bland annat en 30-miljonersvåning på Östermalm i centrala Stockholm som han nu har sålt.

Inkomster efter politiken: 79 263 483 kronor

Bor: Hus i Norrtälje, våning på Södermalm och bostad på Kuba.

MICHAEL SYRÉN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.