Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuel ordnade fest för 25 personer

Stefan Löfven om de nya coronalagarna.
Jan Emanuel arrangerade en 18-årsfest för sin son i helgen. Han uppskattar att 25 personer plus personal medverkade.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Festen ägde rum i Jan Emanuels lägenhet. Här syns han på bild, från en film som lades ut på sociala medier.
Foto: Instagram
En bricka med shots som serverades till festdeltagarna.
Foto: Instagram

S-profilen och entreprenören Jan Emanuel Johansson arrangerade en 18-årsfest för sin son i helgen.

Bilder från tillställningen har spridits i sociala medier – och mött hård kritik.

– Jag har tillåtit att ha ett kalas med fler människor än vad myndigheterna rekommenderar. Det ligger till hundra procent på mig som vuxen, säger Jan Emanuel Johansson.

Jan Emanuel Johansson, 46, känd som välfärdsmiljonär, Robinsonvinnare och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, firade sin sons 18-årsdag i helgen. Bilder och filmer från festligheterna har väckt kritik i sociala medier, eftersom myndigheter och experter i nuläget helt avråder från folksamlingar och fester.

Johansson uppskattar att det var cirka 25 inbjudna gäster samt personal på plats, och säger att han tar fullt ansvar för att de bröt mot rekommendationerna. 

– Allt ansvar är bara hos mig. Det var min lägenhet och jag som tog in personal, säger Jan Emanuel Johansson.

Jan Emanuel kritiseras för festen

På filmklippen syns ungdomarna dansa och krama om varandra i lägenheten, för att senare fortsätta festen på en restaurang i centrala Stockholm. Bilder därifrån visar att gästerna är placerade fyra personer per bord, enligt rådande restriktioner.

Pavlos Cavelier Bizas, S-politiker i Uppsala, kommenterar festbilderna på Twitter:

”Man ska inte festa så många. Så har råden varit länge. Och gymnasieskolorna är stängda av en anledning”.

”Ständigt pucko”, svarar Vänsterpartiets riksdagsledamot och socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö på samma plattform.

”Det är på grund av egoistiska och sympatilösa kaktusar som Jan Emanuel som ordnar stora fester i en pandemi som min operation skjutits upp fyra gånger nu”, skriver Mathilda Bandarian, ordförande för SSU i Vänersborg.

”Älskar mina barn lite för mycket”

Jan Emanuel Johansson säger att han inte har för avsikt att skylla ifrån sig eller ursäkta sitt beteende, men förklarar att ungdomarna med all sannolikhet hade firat tillsammans ändå, oavsett om han hade varit med och arrangerat festen.

– Jag älskar mina barn lite för mycket, och vill dem så vansinnigt väl. 18-årsdagen är en jättegrej för en ung människa. När min son fyllde 17 år var vi uppemot 140 personer, nu var vi ungefär 25 personer. Hans 25 närmaste vänner. 

– Jag vill inte rättfärdiga att vi inte följde rekommendationerna, men det är människor som umgås jämt, både i skolan och på fritiden, lika mycket nu som före pandemin. Alternativet hade förmodligen inte varit att de lät bli att festa. Det är inte utan att jag vet att det hade varit klokare att hålla festen efter sommaren någon gång. Men nu blev det inte så. Jag har ingenting att skylla på, förutom att logiken är att de här ungdomarna träffas alltid ändå. 

Hur ser du generellt på rekommendationerna för att förhindra smittspridning?

– Jag tycker att den svenska vägen har varit bra. Tegnell har varit bra och rationell. Jag har lyssnat när man pratat om teorin kring flockimmunitet, och jag tror att så som samhället reagerar under nedstängning är farligare än själva pandemin i sig. Man tjänar på att hålla samhället öppet. Det vi behöver göra är att verkligen skydda riskgrupper, säger Jan Emanuel Johansson.

Se mer om Jan Emanuel Johansson

Program från 2019: Se när multimiljonären kallar M:s partiledning för ”fega krakar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.