Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuel om hånet av SD: ”Man är äcklig”

Bulletin värvar Bali, Bard och Jan Emanuel (Inslag från 20 april).
Jan Emanuel Johansson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilden där Jan Emanuel med vänner poserar på en båt i strumpor har blivit viral.
Foto: Thomas Georgiou / Thomas Georgiou

Jan Emanuel Johansson har i veckan skrivit debattartiklar i både Aftonbladet och Dagens industri apropå att han sagt sig stå till förfogande som partiledarkandidat i Socialdemokraterna.

I Expressens mediepodd klargör han nu att det är en omöjlighet.

Jan Emanuel berättar också vad hans plan i själva verket är – och ger sin syn på Donald Trump samt jämför Stefan Löfven och Jimmie Åkesson.

Som gäst i ”Lägg ut!” är Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot för S, välfärdsmiljonär och vinnare av ”Expedition Robinson”, tydlig med vilka han inte vill se som nya partiledare (nuvarande ministrarna inklusive Magdalena Andersson) samt vilka han föredrar (bland annat Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna).

– Självklart är det en fullständig omöjlighet för mig att bli partiledare utifrån hur en partiledare väljs. Men min vision är inte att bli kompis med de som ska rösta på kongressen - utan att på riktigt påverka samhällsutvecklingen och mitt parti som slutat vara socialdemokrater.

Jan Emanuel: S avundas SD

Jan Emanuel Johansson får i ”Lägg ut” också frågan om det är S är eller SD som han står närmast.

– Sverigedemokraterna har på ett mycket skickligt sätt tagit de delar från socialdemokratin som är bra. Det går inte att komma ifrån att mitt parti tittar med avund när SD växer fram som en folkrörelse.

”Äcklig om man tänker så”

Det exemplifierar den förre S-riksdagsledamoten bland annat med en berättelse om vad som hände när Jimmie Åkesson kom till hans hemdistrikt i Roslagen – jämfört med när Stefan Löfven var där inför en, enligt Jan Emanuel, betald publik av ditbussade ombudsmän.

– Man kan tycka när man ser den folkfest SD hade: ”Titta vilket white trash som sitter på smutsiga filtar och dricker burköl – de har låg utbildning”. Men man är äcklig om man tänker så.

I veckans avsnitt av ”Lägg ut!” dessutom:

# Karin Olsson berättar om den nya genre som Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson menar att Expressen de senaste åren upptäckt i journalistiken: ”Att berätta som det är”. Apropå att arbetsmarknadsministern Eva Nordmarks pressekreterare hävdade att ett reportage med statistik om hög långtidsarbetslöshet bland utrikesfödda ”flörtar med SD”. Magnus Alselind kopplar samman pressekreterarens missnöje över att samhällsproblemet uppmärksammas av en tidning - med Jens Ganmans nya publicering (påstått) inifrån SVT och SR om hur public service mörkar.

# Missa inte heller: Johan Cronemans val att inte nämna Magda Gad, interna SVT-kritiken som är hårdare mot Carina Bergfeldt än mot andra – och den har du nog aldrig hört av Frida Boisen


Från riksdagsledamot till välfärdsmiljonär

Expressen har följt med i Jan Emanuels Lamborghini (Inslag från 31 oktober 2020).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.