Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Emanuel Johansson: Min morfar var aktiv nazist

Socialdemokraten och entreprenören Jan Emanuel Johansson berättar i en podd om sin morfar som var aktiv nazist under en tid. Foto: OLLE SPORRONG
Jan Emanuel Johansson berättar även om sitt förhållande till Kuba och hur han gick på Fidel Castros begravning. Foto: OLLE SPORRONG

Entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson avslöjar nu en okänd del av sin familjehistoria.

Hans morfar var organiserad nazist under andra världskriget.

– Men jag tror inte morfar då kände till Nazitysklands vidrigheter som koncentrationsläger och judeutrotning, säger han.

Det är i LoungePodden som Robinsonvinnaren, före detta riksdagsmannen och mångmiljonären Jan Emanuel får frågan om det funnits några fler politiskt aktiva i hans släkt.

Johansson nämner då sin morfar som var aktiv i ett nazistiskt parti i Sverige i sin ungdom. Det var under 1930 och -40-talen.

Jobbade hos bonde som var nazist

– Han var anställd hos en välbeställd storbonde som var aktiv nazist, och på den vägen blev även morfar engagerad enligt vad jag har fått berättat för mig, säger Johansson till  Expressen.

Han betonar att han verkligen gillade sin morfar, som lämnade nazistpartiet när andra världskriget var över och Hitlers brott mot mänskligheten uppdagades alltmer.

Jan Emanuel Johansson har inte sett några bilder av sin morfar från nazisttiden. Men tror inte att han gick omkring i någon uniform.

– Man får sätta saker i sitt historiska perspektiv. Jag tror inte morfar då kände till Nazitysklands vidrigheter som koncentrationsläger och judeutrotning. Men han var inte välvilligt inställd till invandring, varken då eller senare.

Gick på Castros begravning

I LoungePodden berättar Jan Emanuel Johansson även om sin respekt för Kubas mångårige och enväldige president Fidel Castro.

Johansson närvarade bland annat vid Castros begravning i november 2016.

– Man var ju inte ensam där direkt, tiotusentals människor köade för att hedra Castro. Jag vet inte hur många timmar vi stod i kö säger Jan Emanuel Johansson till Expressen. Han fortsätter:

– Det var den vackraste begravning jag varit på. Det var en stor händelse. Inte för att det blev så emotionellt som när en anhörig dör. Men han var en stor världsledare som jag har respekt för. Han gjorde mycket för sitt land.

Restaurangen i Havanna som Jan Emanuel är delägare i. Foto: Privat

Jan Emanuel Johansson är själv etablerad på Kuba sedan ett antal år. Han är delägare i en restaurang i Havanna och brukar tillbringa delar av vintern på den karibiska ön.

Serverar köttbullar med mos

– Majoriteten av gästerna på restaurangen är turister. Vi har svenska köttbullar med potatismos och lingonsylt på menyn,  och lingon är inte lätt att hitta på Kuba. Vi får frakta dem från Sverige, säger Johansson.