Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Emanuel åtalas för skattebrott

Jan Emanuel Johansson.Foto: Emil Nordin

Den tidigare riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (S) har åtalats misstänkt för skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Men hans advokat tror på ett frikännande.

– Ja, det är jag övertygad om, säger Thomas Bodström, Johanssons ombud, till TT.

Jan Emanuel Johansson

38-årige Jan Emanuel Johansson var riksdagsledamot för socialdemokraterna 2002–2006 och ersättare under flera år därefter. Han tog sedan över Pär Nuders riksdagsplats när denne hoppade av i början av 2009.

I samma veva fick han kritik inom partiet för att ha försökt hyra ut ett hus på Gotland för 10 000–35 000 kronor i veckan.

Johansson blev känd för allmänheten som vinnare av tv-programmet Expedition Robinson i SVT.

Han åtalas nu som misstänkt för ekonomisk brottslighet, skattebrott och försvårande av skattekontroll, i sina bolag.

(TT)

Johansson, ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2002–2006, har vid sidan av politiken byggt upp en vårdkoncern med bland annat ungdomshem. År 2010 sålde han en stor del av sina företag och gjorde då en vinst på närmare en kvarts miljard kronor.

Han sitter nu som ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje för S.

Ytterligare två personer åtalas misstänkta för ekonomisk brottslighet i samma härva, rapporterar SVT:s ABC.

Privat köksutrustning

Skattebrottet rör misstankar om att Johansson låtit sitt företag köpa ett badkar och viss köksutrustning som faktiskt använts privat, säger Bodström.

– Men där kan vi visa att han har köpt ut den här utrustningen före Skatteverkets kontroll.

I fråga om försvårande av skattekontroll säger Bodström, också tidigare justitieminister och partikamrat med Johansson, att anlitade revisorer skött bokföringen, och att Johansson inte haft med den att göra.

– Och han har inte haft någon anledning att tro att de inte har skött det på bästa sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.