Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuel Johansson polisanmälde Eneroth

Infrastrukturministern om utredningen: "Inte min avsikt".
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: OLLE SPORRONG

Det var entreprenören Jan Emanuel Johansson som polisanmälde socialdemokraternas infrastrukturminister Tomas Eneroth för sexuellt ofredande.

Det uppger han själv för Dagens Industri.

– Jag är emot att partiet gör utredningar, säger han till DI.

Det var på ett hotellrum, med flera partimedlemmar, inför avslutningsfesten på Socialdemokraternas kongress i Göteborg som Tomas Eneroth, nu infrastrukturminister, enligt anklagelserna tog en kollega på rumpan, något Aftonbladet rapporterade om först. 

Partiet gjorde en intern utredning, som inte ledde fram till något och kort därefter polisanmäldes Tomas Eneroth för sexuellt ofredande. En anmälan som lett till att en förundersökning öppnats.

Jan Emanuel Johansson anmälde Eneroth

Personen bakom polisanmälan är mångmiljonären och entreprenören tillika tidigare riksdagsledamoten för socialdemokraterna Jan Emanuel Johansson. Det uppger han själv för Dagens Industri.

– Det här kan vara ett brott och det förtjänas att tas på allvar, både av den som anklagas och den som anklagar. Här krävs en opartisk rättssäker prövning. Det kan inte vara så att den ska vara mindre rättssäker när det gäller ett statsråd, säger Johansson.

– Det är jag som står bakom anmälan.

Eneroth kan aldrig rentvås eller fällas utan anmälan

Jan Emanuel Johansson drar i intervjun med DI paralleller till fallet Hanif Bali, som utretts för sexuellt olämplig beteende, en förundersökning som lades ned. Johansson menar att det bara är genom en rättslig prövning som Eneroth kan bli rentvådd – eller fälld.

– Jag gör inga som helst etiska eller moraliska bedömningar i fallet, bara till hur det ska utredas. Det är viktigt, säger Johansson.

Han är vidare kritisk till att statsminister Magdalena Andersson valt att kommentera fallet.

Här festar Jan Emanuel när nattklubbar öppnade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.