Koranbränningen utanför Turkiets ambassad har fått stora konsekvenser.
Protesterna i flera länder har varit massiva. Svenska flaggor har bränts. Och senast i dag meddelade Säkerhetspolisen att man ser att ökat antal attentatshot riktade mot Sverige.
Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt tycker att rättsväsendet kunde ha agerat annorlunda i frågan om koranbränningen.
Norska medier rapporterade förra veckan om hur en organisation ville bränna en koran vid den turkiska ambassaden i Oslo, men inte fick tillstånd.
Eliasson: Jag delar denna kritik
Bildt konstaterar att man hänvisade till ”vidare säkerhetsintressen”, säger han i SVT:s ”Utrikesbyrån”.
– De sa att ja, det är i och för sig legalt. Men vi bedömer att det blir en sådan säkerhetssituation för Norge att vi inte tillåter det.
– Den svenska polisen gjorde en annan bedömning, det där kan man säkert diskutera.
Jan Eliasson, tidigare utrikesminister i S-regeringen Persson och vice generalsekreterare för FN, gick sedan ut på Twitter och sa att han höll med Bildt:
”Jag delar denna kritik av svenska polisens agerande i frågan om koranbränning.”
På onsdagseftermiddagen meddelade polisen att de nekat tillstånd för en ny koranbränning utanför Turkiets ambassad, efter en dialog med Säkerhetspolisen om den ökade hotbilden.
”Utifrån denna hotbild har Polismyndigheten i dag, efter dialog med Säkerhetspolisen, fattat beslut om att avslå en ansökan om tillstånd till att bränna en koran då en sådan sammankomst bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten.”, skriver polisen på sin hemsida.