Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Eliasson håller med Carl Bildt: Kunde ha stoppat Paludan

Kritiserar svenska polisen efter koranbränningen.
Jan Eliasson, tidigare utrikesminister i S-regeringen Persson och vice generalsekreterare för FN, gick ut på Twitter och sa att han höll med Bildt.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har en besvärlig säkerhetssituation”, säger Carl Bildt i SVT.

De tidigare utrikesministrarna Jan Eliasson och Carl Bildt är överens:

Polisen kunde ha gjort en annan bedömning kring koranbränningen.

– Vi har en besvärlig säkerhetssituation för svenska intressen i ett antal länder i den muslimska världen. Det här är någonting som man inte ska ta lätt på, säger Bildt i ”Utrikesbyrån.”

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad har fått stora konsekvenser.

Protesterna i flera länder har varit massiva. Svenska flaggor har bränts. Och senast i dag meddelade Säkerhetspolisen att man ser att ökat antal attentatshot riktade mot Sverige.

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt tycker att rättsväsendet kunde ha agerat annorlunda i frågan om koranbränningen.

Norska medier rapporterade förra veckan om hur en organisation ville bränna en koran vid den turkiska ambassaden i Oslo, men inte fick tillstånd.

Eliasson: Jag delar denna kritik

Bildt konstaterar att man hänvisade till ”vidare säkerhetsintressen”, säger han i SVT:s ”Utrikesbyrån”.

– De sa att ja, det är i och för sig legalt. Men vi bedömer att det blir en sådan säkerhetssituation för Norge att vi inte tillåter det.

– Den svenska polisen gjorde en annan bedömning, det där kan man säkert diskutera.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister i S-regeringen Persson och vice generalsekreterare för FN, gick sedan ut på Twitter och sa att han höll med Bildt:

”Jag delar denna kritik av svenska polisens agerande i frågan om koranbränning.”

På onsdagseftermiddagen meddelade polisen att de nekat tillstånd för en ny koranbränning utanför Turkiets ambassad, efter en dialog med Säkerhetspolisen om den ökade hotbilden.

”Utifrån denna hotbild har Polismyndigheten i dag, efter dialog med Säkerhetspolisen, fattat beslut om att avslå en ansökan om tillstånd till att bränna en koran då en sådan sammankomst bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten.”, skriver polisen på sin hemsida.

Paludans svar på turkiska ilskan: ”Inte som jag tänkt”

Efter starka reaktioner i Turkiet svarar nu Rasmus Paludan i en intervju med Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.