Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Eliasson, 73, förlänger med FN

Superdiplomaten Jan Eliasson, 73, får förlängt som vice generalsekreterare i FN, skriver TT.

Kontraktet skulle ha gått ut i juli, men redan nu har FN-chefen Ban Ki-Moon gett honom förnyat förtroende.

"Generalsekreterare Ban Ki-Moon har bett mig förlänga kontraktet, vilket jag har accepterat", skriver Eliasson i ett sms till TT.

Jan Eliasson är sedan i juli 2012 vice generalsekreterare i FN - den näst högsta befattningen i hela FN-organisationen - och det högsta jobbet en svensk haft sedan Dag Hammarskjöld.

Han har tidigare varit Sveriges FN-ambassadör, chef för FN:s humanitära frågor, ordförande i FN:s generalförsamling och bland annat haft uppdrag som FN:s särskilde sändebud i Darfur, som medlare under Iran-Irakkriget och under konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Svåra konflikter

Jan Eliasson har tidigare arbetat med medling under flera svåra konflikter, bland annat i Sudan och under kriget mellan Irak och Iran.

Eliasson har även varit utrikespolitisk rådgivare i statsrådsberedningen och chef för UD:s politiska avdelning. Under en kort tid var han Sveriges utrikesminister i Göran Perssons regering och har även tjänstgjort som Sveriges ambassadör i Washington.

Hans kontrakt skulle egentligen ha gått ut i juli - men generalsekreteraren Ban Ki-Moon vill fortsatt ha honom vid sin sida, och bad honom därför att förlänga kontraktet.

Eliasson skriver i ett SMS till TT att han tackat ja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.