Jan Björklunds vapenhugg på Hanif Bali: Omdömeslöst

"Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9", skriver Hanif Bali på Twitter.
Statsminister Stefan Löfven är kritisk mot hanteringen av Hanif Bali.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund reagerar starkt på Balis bild.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken har varit hård mot M-riksdagsledamoten Hanif Bali efter att han lagt upp en bild där han poserar med vapen på en högstadieskola.

Nu riktar statsminister Stefan Löfven kritik mot M-ledaren Ulf Kristersson för hans hantering av frågan.

– Det är ingen tvekan om att det här är en riksdagsledamot som har gått över alla gränser, säger Löfven till Aftonbladet.

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lade, efter nyheten om att KD-politikern Sara Skyttedal togs fast för misstänkt vapenbrott i Danmark och den debatt det föranledde – bland annat i en ledartext i DN, upp en bild på sociala medier där han poserar med ett vapen på en skyttebana på en högstadieskola. 

"Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9", skriver han. 

Under måndagen uttalade sig Stefan Löfven i Aftonbladet om händelsen – och efterlyser ledarskap från moderatledaren Ulf Kristersson.

– Exakt vad han ska göra får han besluta om själv, men han måste i alla fall höras. Var är ledarskapet i Moderaterna? säger Löfven till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven är kritisk mot hanteringen av Hanif Bali.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Balis bild fick även L-ledaren Jan Björklund att reagera starkt. På Twitter skriver Jan Björklund, som tidigare varit yrkesmilitär: 

”Jag har arbetat med vapen i många år. Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad.”

Ygeman riktar kritik mot Kristersson

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister och nu gruppledare för S-riksdagsgrupp, är också kritisk till Hanif Balis beteende i sociala medier:

– Det är djupt omdömeslöst av Hanif Bali. Dels kopplingen med vapen och skolor, dels vapen och medier, säger Ygeman.

Men framför allt, säger han:

– Det här väcker frågor om Ulf Kristerssons ledarskap. Förra gången han var i blåsväder fick han fortsätta som riksdagsledamot om han slutade twittra. Nu gör han uppenbarligen det igen … tillslut måste man fråga sig: Om man inte kan hålla ordning på sitt eget parti, kan man då göra anspråk på att leda landet?

”Obehagliga associationer”

Även poliserna bakom Twitter-kontot YB Södermalm reagerar på Balis bild: 

"Nu ska man inte övertolka allt. Men instämmer, det gav obehagliga associationer till skolskjutningar. Trodde dock det mest var jag som var yrkesskadad", skriver poliserna. 


https://twitter.com/bjorklundjan/status/1031439872534491136


https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/1031441929572151297

Det var på onsdagen i förra veckan som KD-toppen Sara Skyttedal stoppades på Köpenhamns flygplats Kastrup. I väskan hade hon en försvarsspray som i Danmark klassas som pepparspray. 

– Eftersom det finns en hotbild mot mig hade jag fått den av partiet. Men jag visste inte att den är olaglig i Danmark, sa Skyttedal då.

Hanif Balis kommentar: Vapenvideo

När Expressen når Hanif Bali svarar han "min enda kommentar" och skickar en länk till en video på Youtube som heter "Vapen, jakt och EU", i vilken han skjuter på den skjutbana som bilden är tagen från.  

Senare under förmiddagen svarade Bali de poliser som menade att bilden gav obehagliga associationer: 

"Beklagar verkligen att bilden gett sådana associationer, det ville jag verkligen inte ge. Poängen är att svensk skytte, precis som innebandy och andra sporter är en del av svenska föreningslivet. I detta fall råkade skyttebanan ligga i källaren till gympasalen till en skola", skriver han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.