Rök ihop. Förhandlingarna under regeringskrisen i vintras skedde under tidspress och mycket stod på spel. Nu avslöjas nya detaljer om spelet bakom Decemberöverenskommelsen Foto: Suvad MrkonjicRök ihop. Förhandlingarna under regeringskrisen i vintras skedde under tidspress och mycket stod på spel. Nu avslöjas nya detaljer om spelet bakom Decemberöverenskommelsen Foto: Suvad Mrkonjic
Rök ihop. Förhandlingarna under regeringskrisen i vintras skedde under tidspress och mycket stod på spel. Nu avslöjas nya detaljer om spelet bakom Decemberöverenskommelsen Foto: Suvad Mrkonjic
Anna Kinberg Batra uppges bara ha utfört Reinfeldts direktiv. Foto: Alexander DonkaAnna Kinberg Batra uppges bara ha utfört Reinfeldts direktiv. Foto: Alexander Donka
Anna Kinberg Batra uppges bara ha utfört Reinfeldts direktiv. Foto: Alexander Donka
Enligt de nya uppgifterna var Reinfeldt redo för comeback. Foto: Mark Thomas/RexEnligt de nya uppgifterna var Reinfeldt redo för comeback. Foto: Mark Thomas/Rex
Enligt de nya uppgifterna var Reinfeldt redo för comeback. Foto: Mark Thomas/Rex
Stefan Löfvens jultal var nära att sabotera förhandlingarna. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löfvens jultal var nära att sabotera förhandlingarna. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfvens jultal var nära att sabotera förhandlingarna. Foto: Suvad Mrkonjic

Jan Björklunds
utbrott på Lööf

Publicerad

Nu avslöjas nya detaljer om spelet bakom regeringens och alliansens Decemberöverenskommelse.

Annie Lööf och Jan Björklund rök ihop rejält, enligt nyhetsmagasinet Fokus.

– Vad fan håller du på med? skrek FP-ledaren när centerpartisterna ryckte på axlarna åt möjligheten att undvika extravalet.

Moderaterna hade samtidigt en plan B:

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var beredda att återvända till politiken - om Stefan Löfven avgick.

Nyhetsmagasinet Fokus, som släpps i dag, berättar nya okända detaljer om spelet bakom kulisserna som ledde fram till Decemberöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna. Överenskommelsen presenterades den 27 december förra året och innebar att extravalet, som Stefan Löfven aviserat till den 22 mars i år, ställdes in.

Fokus reportrar Johan Anderberg, Nina Brevinge och Torbjörn Nilsson har intervjuat ett 40-tal personer på centrala positioner inom Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringskrisen ett faktum

På eftermiddagen den 2 december meddelade Sverigedemokraterna att de hade för avsikt att "försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken."

Därmed var regeringskrisen ett faktum.

Blixtmöte

Stefan Löfven blixtinkallade först Socialdemokraternas verkställande utskott till ett möte på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Tidningen Fokus skildrar hur det lät i S-ledningen på mötet:

"Problemet är att vi inte har initiativet. Läste ni inte Expressen? De borgerliga verkar ju vara beredda att ta över det här. Vem tror ni talmannen ber bilda ny regering? De kommer ju ha en budget som riksdagen har tagit. Vi borde utlysa nyval."

Löfven kallade också till sig alliansens ledare under kvällen. S-topparna gömde sig i sammanträdeslokalen Nuderska rummet när partiledarna anlände - i direktsändning.

Tidningen Fokus skriver:

"Det var inte riktigt läge att krocka med alliansledarna vid hissen nu. De tog upp sina mobiler och såg det i realtid. Anna Kinberg, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund kom gående förbi kamerorna därnere."

I mötet med Stefan Löfven deklarerade centerledaren Annie Lööf:

– Ni har tre alternativ. Regera på vår budget, utlysa nyval eller låta oss ta över.

I det läget bestämde sig Stefan Löfven.

Dagen därpå, efter budgetomröstningen, meddelade han att Sverige gick mot ett nyval.

Slog ned som en bomb

Beskedet slog ned som en bomb på Moderaternas partikansli - där Moderaternas dåvarande partisekreterare Kent Persson och hans efterträdare Tomas Tobé följde tv-sändningen.

Fokus skriver:

"Tomas tänkte på datumet. Att Stefan Löfven valt den 22 mars. Då skulle Moderaterna ha sitt årliga Sverigemöte. Han måste ha valt det med vilje.

Fan, vad högt spelat!

Sedan fastnade han i en fråga. Vad i helvete gör vi nu?"

Fram till dess hade det funnits en plan B inom Moderaterna: ett snabbt maktövertagande.

Reinfeldt kunde ändra sig

"Runt de två personer som varit Moderaterna, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, fanns en idé att trots avgångsbeskeden ändra sig om allt kom i ny dager. Ingen av dem skaffade heller några nya uppdrag som kunde riskera ett sådant scenario.

För flera högt uppsatta personer i Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna rådde det aldrig någon tvekan. Moderaterna hade en alternativ plan. Föll Löfvens budget skulle han avgå, och då skulle de ta över Rosenbad igen. Fredrik Reinfeldt var den självklara statsministerkandidaten. Talmannen skulle fråga honom. Och de skulle börja regera igen. Det var inget konstigt. Fredrik var ju fortfarande partiledare. Det var övertydligt, tyckte de. De såg honom och hans presschef Roberta Alenius springa på olika möten i huset. Anna och Tomas utförde bara hans direktiv."

Den 17 december informerades Annie Lööf av sin gruppledare Anders W Jonsson om att Socialdemokraterna ville göra upp innan Stefan Löfven formellt skulle utlysa extravalet.

– Nej för i helvete, vi vill ju ha extraval, ska Centerledaren ha svarat.

"Det var rörigt"

Tidigt morgonen därpå möttes alliansledarna i riksdagen.

Fokus skriver:

"Det var rörigt den där sista dagen innan allt var klart. På partiledarnivå skällde Jan Björklund ut Annie Lööf när han fattade att centerpartisterna ryckt på axlarna åt möjligheten att undvika extravalet. 'Vad fan håller du på med?' Till slut, på förmiddagen den 18 december, stod det i alla fall klart. De skulle förhandla."

Men som Expressen tidigare berättat var statsminister Stefan Löfven nära att sabotera allt bara ett par dagar senare, när han kritiserade alliansen och den tidigare finansministern Anders Borg i sitt jultal.

"Löfven ljuger ju"

– I det läget håller allt på att krascha. Löfven ljuger ju rakt upp och ner, utan att skämmas. Då var vi beredda att lämna, hävdade en allianskälla med insyn i förhandlingarna i Expressen efter överenskommelsen.

En av de som reagerade starkast var Kristdemokraternas Jakob Forssmed, i dag partiledarkandidat.

"När Forssmed, en rödskäggig 40-åring från Huskvarna som sällan tog ordet först och då gärna sänkte ljudnivån, såg nyhetsflasharna bubblade ilskan upp. Här satt de och förhandlade. Men Löfven bara gnällde. Forssmed gjorde klart att fortsatte deras partiledare så här kunde de lika gärna lägga ner förhandlingarna", skriver Fokus.

Men de fortsatte – och klockan 22.30 den 23 december kom allianspartierna med sitt sista bud:

"Där stod att alliansen kunde tänka sig att samarbeta om tre sakfrågor: försvaret, energin och pensionerna. Det var alltid något, resonerade socialdemokraterna. De hade tvingat alliansen att släppa kravet på lagstiftning och det fanns möjligheter att kalla det här för en start på samarbete."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag