Jan Björklunds tal – varnade för Ryssland

Jan Björklund varnade för Ryssland.
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall

Jan Björklund inledde Almedalstal med att varna för Ryssland. 

FP-ledarens budskap var att vi tar vår frihet och fred för givet. 

– Det finns inget större hot mot liberala värden i Europa än Putins Ryssland.

Dessutom lanserade han sitt nya uttryck: curlingsamhället. 

Fp-ledaren inledde prick klockan 12:00 med att prata om Ryssland med utgångspunkt i Försvarsmaktens uppgifter om ryska plan öster om Gotland under lördagen.

– Det finns inget större hot mot liberala värden i Europa än Putins Ryssland. Senast i går utförde rysk militär ytterligare en aggressiv handling här över havet utanför Gotland, säger han.

FP-ledare attackerade den rödgröna regeringen för motvilligheten mot Nato.

– Den rödgröna brukar hävda att neutraliteten gör att vår röst i världen blir skarpare och tydligare. Men verkligheten talar för motsatsen. Svenska regeringar har gång på gång under efterkrigstiden krökt rygg för despoterna i Kreml, säger Björklund och fortsätter:

– Vårt land har levt i fred i tvåhundra år. Det finns därför en fara att vår fred och vår frihet tas för given.

Björklund lämnade välfärden för att prata om ett nytt uttryck han myntat inför Almedalen 2015: curlingsamhället.

– Jag ska villigt erkänna för er – jag är en curlingpappa. Jag skjutsar barnen lite för ofta. Jag tar inte alltid konflikterna som jag borde, om läxläsning och dataspel, säger han.

FP-ledaren menar att det kan appliceras även på vuxna:

– Det behövs mindre curling och mer socialliberalism i svensk politik.

Folkpartiets ordförande riktade i sitt tal in sig på regeringen och statsminister Stefan Löfvens hjärtefråga jobben.

– Vi kan inte möta framtidens arbetsmarknad med LO:s lösningar från 1950-talet. Det är därför vi säger; hellre ett jobb med något lägre ingångslön än arbetslöshet och bidrag. Det är därför vi säger; mer av lärlingssystem, inte mindre. Det är därför vi säger; arbetsrätten måste moderniseras. Socialdemokraterna säger nej. Men vad hände med folkhemmet, Stefan Löfven? frågar FP-ledaren som också riktar en känga till Miljöpartiet.

– På grönsaksmarknaden räcker det med ekologiska morötter. Men på arbetsmarknaden behövs det också ekonomiska morötter, säger han.

Under söndagsmorgonen presenterade Folkpartiet ett nytt förslag på bostadsområdet: avskaffa flyttskatten. Skattesänkningen beräknas kosta 1,4 miljarder kronor.

- Vi måste uppnå ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Ungdomar ska kunna få sin första lägenhet genom att den nybildade familjen flyttar till något större. Folk får inte uppleva att det är en stor ekonomisk förlust att flytta, säger han.

KARIN OLSSON, EXPRESSENS KULTURCHEF OCH STÄLLFÖRETRÄDANDE ANSVARIG UTGIVARE, BETYGSÄTTER TALET

Jan Björklund försöker med konststycket att vara både kravliberal och snällist - i samma tal. Å ena sidan varningar för ryssen, å andra sidan försvar för LSS-lagstiftningen. Det låter lite desperat.
Björklund verkar också försöka överta lustigkurre-hatten i alliansen, som efter Hägglunds avgång är ledig.
Många lama skämt alá att Miljöpartiet vinner "svenska mästerskapet i curling" blir det. Men Björklund är sedan länge en av de bästa talarna bland svenska politiker.
Det är behagligt att lyssna på, men denna gång bränner det inte till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.