Jan Björklund hos Expressens Niklas Svensson i ”Bara politik” – som sänds i kväll.Jan Björklund hos Expressens Niklas Svensson i ”Bara politik” – som sänds i kväll.
Jan Björklund hos Expressens Niklas Svensson i ”Bara politik” – som sänds i kväll.
Wallström vill inte kommentera. Foto: Sven LindwallWallström vill inte kommentera. Foto: Sven Lindwall
Wallström vill inte kommentera. Foto: Sven Lindwall

Jan Björklunds nya sågning av Wallström

Publicerad

Här kritiseras utrikesminister Margot Wallström av Liberalernas partiledare Jan Björklund i tv-programmet "Bara Politik":

- Jag tycker att hon för ofta hamnar fel, och i galen tunna.

Enligt partiledaren är Wallström "oerhört aggressivt inställd till Israel" - och hon avstår från att kritisera slöjan och hedersförtryck "av rädsla för att bli kallad främlingsfientlig".

Liberalernas partiledare Jan Björklund är huvudgäst i Expressens "Bara Politik", som sänds klockan 19.00 i kväll.

Han riktar då skarp kritik mot bland andra utrikesminister Margot Wallström.

- Jag är väldigt kritisk. Jag tycker att hon för ofta hamnar fel, och i galen tunna, säger han.

Kritiken rör hennes agerande gällande Saudiarabien, Iran - och framför allt Israel/Palestina.

- Jag tror det finns en stark stämning inom socialdemokratin, och inom den svenska vänstern. Det ena är att man numera är oerhört aggressivt inställt mot Israel. Därför är man beredd att sluta upp med de länder som bekämpar Israel, även om det innebär ställningstaganden som är ganska märkliga.

- Det andra rör slöjan och hedersförtryck. Man har varit rädd för att ta den diskussionen i Sverige. Man är rädd för att förknippas med att man då skulle vara främlingsfientlig.

"Symbol för kvinnoförtyck"

Enligt Jan Björklund är slöjan i stora delar av den muslimska världen "en symbol för religiös extremism".

- Den symboliserar kvinnoförtryck eftersom väldigt många kvinnor tvingas att bära den.

På frågan om han hade samma inställning när han själv var vice statsminister, blir svaret:

- Ja, delvis. Men förr hade jag inställningen att man får ta seden dit man kommer.

Varför är det inte rimligt då?

- Det är det väl i viss mån, men det beror på vilken sed.

Jan Björklund upprepar sedan sin kritik mot Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde som i februari i år besökte Irans huvudstad Teheran.

- Att åka till av världens mest kvinnoförtryckande länder och iklä sig detta när man inte måste, det tycker jag man ska avstå.

Pressekretararens svar

Samtidigt hävdar Liberalernas partiledare att regeringen också "understödjer fel vindar" i svenska förorter.

- Där pågår en kamp mellan de män som vill tvinga kvinnor att klä sig på det här sättet, och andra som har en mer modern inställning, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström ville i går inte kommentera kritiken. Men hennes pressekreterare Erik Wirkensjö skriver i ett mejl:

"Jan Björklunds nyvakna engagemang för kvinnors rättigheter i Saudiarabien och Iran klingar falskt. Var fanns Björklunds upprördhet under de åtta år som han själv satt i regering? Det enda den dåvarande regeringen gjorde i frågan om Saudiarabien var ett misslyckat försök att bygga en vapenfabrik i öknen."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag