Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklunds nya plan ska lyfta lärarna

Foto: Samuel Unéus

Två nya karriärsteg införs för lärare – förstelärare och lektor. Förslaget innebär ett lönetillskott på 5 000 respektive 10 000 kronor i månaden, meddelar regeringen på måndagen.

- Att behålla de bästa lärarna i klassrummen är viktigt för att förbättra resultaten i svensk skola, säger Jan Björklund (FP).

Kan karriärstegen för lärare göra svenska skolan bättre?

Staten anslår upp till 800 miljoner om året i statsbidrag till huvudmän som anställer dessa kvalificerade lärare.

Ungefär 10 000 lärare ska på så vis kunna göra karriär inom sitt yrke. Reformen gäller grundskolan, gymnasiet och motsvarade skolformer.

Statsbidrag betalas ut med högst 85 000 kronor per år för förstelärare och högst 170 000 kronor per år för en lektor.

- Yrkesskickliga lärare måste kunna göra karriär inom läraryrket, utan att behöva sluta undervisa. Att behålla de bästa lärarna i klassrummen är viktigt för att förbättra resultaten i svensk skola, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Reformen införs i juli 2013. Pengarna tillförs etappvis för att vara i full kraft från 2016.

Öronmärkta pengar

Jan Björklund tycker att det är naturligt att staten bidrar med pengar när den inför nya karriärsteg. Men han kommer att ha koll på att pengarna verkligen går till lönelyft för lärare i den nya karriärstegen.

- De får bara användas till detta. De är öronmärkta och kommuner som vill använda pengarna till annat kommer inte att få dem, säger Björklund.

"Glädjande"

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarförbundet, är positiv till reformen.

- Det är verkligen ett välkommet steg för att höja statusen på läraryrket. Vi är glada över att regeringen har lyssnat. Men man måste komma ihåg att det inte kan lösa den nationella lärarkrisen, säger hon till Expressen.se.

- Vi har ett yrke där det är felavlönat generellt. Och för att unga människor ska välja att studera till lärare måste lärarnas grundlöner ändras. Det är ett strukturellt problem.

Och Sirén får medhåll av Lärarnas Riksförbund.

- Det gläder mig att regeringen lyssnat på Lärarnas Riksförbund och insett att det behövs en uppvärdering av lärarna och också en möjlighet att göra lönekarriär som lärare, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Nu gäller det att även skolans kommunala huvudmän tar sitt ansvar, utöver införandet av karriärsteg behövs också satsningar på alla lärares arbetsvillkor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!