Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Björklunds  februarismäll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

Februari började illa för Jan Björklund med integrationsspricka i partiet och interna avgångskrav.

Nu kommer nästa smäll för FP-ledaren. Integrationskrisen ser ut att ha gjort avtryck även hos väljarna.

Folkpartiet gör sin sämsta siffra sedan maj 2007 i Expressens/Demoskops februarimätning.

– Folkpartiet kan nog vara särskilt utsatta i frågan eftersom där finns det de som är mer tydligt liberala till fri invandring än i andra partier, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Från att länge ha varit alliansens näst största parti har Folkpartiet rört sig nedåt i opinionssiffrorna till att nu bli minst. I Expressen/Demoskops nya opinionsmätning landar partiet på sin lägsta siffra sedan våren 2007 med 4,5 procent. Därmed blir man det parti som tappat mest sedan valresultatet i september på 5,4 procent.

– Det är exceptionellt lågt. Även om man inte har varit på en högre nivå på en längre tid så lever man med en självbild av att åtminstone vara näst största alliansparti. Att vara minst av alliansen är nog en plågsam upplevelse, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

"Mindre tydligt var partiet befinner sig"

Att man tappat regeringsmakten och därmed styrkan i skolfrågan har skadat partiet, menar han.

– De hade en stark profilfråga och det var skolan. När man inte längre dominerar där blir det mindre tydligt var partiet befinner sig, säger Lindholm.

Jan Björklund har via sin pressekreterare avböjt att kommentera bottensiffran. I en intervju med Expressen den 21 januari gjorde han delvis samma analys som Demoskops vd om partiets sjunkande opinionskurva - för mycket fokus på en fråga, skolfrågan. Samt en brist på förslag på integrationsområdet som fått FP-väljare att gå över till Sverigedemokraterna.

– Ett område där vi måste förnya oss är integrationen. Det är uppenbart om man tittar på valresultatet att många borgerliga väljare, också FP-väljare, har bytt parti på grund av ett missnöje med integrationspolitiken, sa han då.

Fortplantat sig till opinionssiffrorna

Men förslagen landade inte rätt utan splittrade partistyrelsen i olika falanger och har försatt FP-ledaren i blåsväder. Förslagen har öppet kritiserats av tunga namn som riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, FP, och  EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP. Flera företrädare har under veckan krävt Jan Björklunds avgång - bland andra Folkpartiet i Sigtuna.

Nu ser integrationskrisen ut att ha fortplantat sig till opinionssiffrorna, enligt Demoskop. Till skillnad från Kristdemokraterna, vars förslag på området verkar ha gett en ström väljare från Sverigedemokraterna, reagerar Folkpartiets väljare inte lika positivt på den nya politiken.

– Folkpartiet kan nog vara särskilt utsatta i frågan eftersom där finns det de som är mer tydligt liberala till fri invandring än i andra partier. Så finns det de som efterlyser krav kopplat till invandringen, säger Anders Lindholm.

"Folkpartiet måste bredda sig"

Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm kommenterar skriftligt den nya opinionssiffran:

"Vi tar avstamp i vårt oerhört dåliga valresultat. Folkpartiet måste bredda sig. Vi är nu mitt i det utvecklingsarbetet. Vår stora utmaning är att fullfölja förnyelsearbetet och få möjlighet att komma ut med politiska förslag som ger svar på det som människor efterfrågar."

Det uppsving som syntes för de rödgröna efter decemberöverenskommelsen har avstannat och minskat glappet mellan blocken till 4,7. SD landar på 14 procent men enligt Demoskop återstår att se hur väljarna reagerar på de andra partiernas förslag.

PARTIERNA OM STÄLLNINGEN

Miljöpartiet

Gustav Fridolin, språkrör

"Vårt förtroende i skolfrågor växer. Vi får fler medlemmar, vi är fler än vi någonsin varit. Vi är också med och påverkar politiken runtom i landet. Det är klart att då får det också effekter i att människor som tror att vi kan göra skillnad för skolan och miljön också vill ge oss ett förtroende."


Vänsterpartiet

Aron Etzler, partisekreterare.

"Det var ju kul! Vi har inte sett någon tydlig trend för egen del i mätningar. Och jag vet inte heller om vi gjort något avgörande - just nu är vi i en ganska intern fas. Vi har fler nya lokalpolitiker än på många, många år och har inte haft så många medlemmar sedan 1960-talet, så det är angenäma problem."


Folkpartiet

Maria Arnholm, partisekreterare.

"Vi tar avstamp i vårt oerhört dåliga valresultat. Folkpartiet måste bredda sig. Vi är nu mitt i det utvecklingsarbetet. Vår stora utmaning är att fullfölja förnyelsearbetet och få möjlighet att komma ut med politiska förslag som ger svar på det som människor efterfrågar."


Kristdemokraterna

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare.

"Glädjande att vi ökar. Intresset för vårt parti och vår politik är i fokus. Vi kommer fortsätta utveckla integrationspolitiken."


Sverigedemokraterna

Richard Jomshof, partisekreterare.

"Det är positivt att vi ligger kvar på de höga nivåerna. Vi verkar ha etablerat oss på mellan 12 och 15,16 beroende på vilken mätning det är. Det är glädjande. Det viktigaste är att försöka befästa de väljare vi fick i valet sist."


Moderaterna

Tomas Tobé, partisekreterare.

"Det ligger i linje med valresultatet och det förstärker min känsla om att vi behöver utveckla vår politik för fler jobb och en bättre integration."


Centerpartiet

Michael Arthursson, partisekreterare.

"Vi ligger ganska stabilt kring valresultatet och det är bra mycket högre än var vi låg för ett år sedan. Vi kan se att vi stärkt oss i miljöfrågorna. Vi har kommit med nya förslag för integration och Annie Lööf har också fått ett klart starkare förtroende hos allmänheten."


Socialdemokraterna

Carin Jämtin, partisekreterare.

"Det är svårt att se en tydlig riktning i opinionsmätningarna just nu. Det viktiga för oss är att leverera på vår politik där vi sätter fokus på att få ner arbetslösheten, förbättra skolan och stärka välfärden. Vårbudgeten vi lägger blir ett viktigt steg i den riktningen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.