Foto: Hans Runesson
 Foto: Hans Runesson

Jan Björklund: Zlatan växte upp på Balkan

Publicerad
Uppdaterad
När Jan Björklund tog upp integrationsfrågorna i sitt tal på Folkpartiets landsmöte i Växjö räknade han upp flera framgångsrika svenskar med utländsk bakgrund.
- Visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan, sade FP-ledaren.
Det är bara det att Zlatan Ibrahimovic växte upp i Malmö.
Vid 10-tiden i på fredagen klev partiledare Jan Björklund upp i talarstolen på Folkpartiets landsdagar i Växjö. Han inledde som så många gånger tidigare med en historia ur verkligheten. Det handlade om den afghanska skolflickan Tahira, som var rädd att dö om hon gick till skolan, eftersom den nyligen utsatts för ett gasanfall från talibaner.
– Till Tahira, 11 år, sänder vi ett budskap. Vi stannar i Afghanistan. För din skull, sade Jan Björklund.

Missade Zlatan

När Jan Björklund senare tog upp integrationsfrågorna i sitt tal på Folkpartiets landsmöte i Växjö räknade han upp flera framgångsrika svenskar med utländsk bakgrund.
- Visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan, den store cykelfabrikören Salvatore Grimaldi, uppvuxen i Italien, Nyamko Sabuni, uppvuxen i Afrika och drottningen, uppvuxen i Brasilien, sade FP-ledaren.
Men Zlatan Ibrahimovic växte upp i Malmöstadsdelen Rosengård.
- Ja. Det var en lapsus, sade Jan Björklund till Sydsvenskan.
Enligt Sydsvenskan fanns Björklunds mening om Zlatan även med i det skrivna tal som skickades ut till journalister inför mötet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag