Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund vill nu förhandla med Löfven

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flertalet av de ledande företrädarna i Liberalernas partitopp är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
Det uppger källor för SVT.  

Jan Björklund sökte under partiets möte i helgen mandat för att förhandla med Socialdemokraterna, skriver SVT. 

Redan för två veckor sedan rapporterade Expressen uppgifter om att Jan Björklund lutade att gå över till den rödgröna sidan. 

Partiledaren ska redan ha ”delat ut” ministerposter internt, för att säkra stöd för partiledningens S-linje, har flera källor uppgivit för Expressen. 

I helgen träffades Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp för långa möten. Partiet diskuterade regeringsfrågan det val de står inför – en regering med Stefan Löfven (S) eller en regering med Ulf Kristersson (M) – men som blir beroende av SD. 

Inget beslut togs. Nu rapporterar SVT Nyheter att Jan Björklund ville få mandat att förhandla med Socialdemokraterna – för att eventuellt släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

Enligt SVT:s uppgifter var flertalet av de ledande företrädarna i partitoppen beredda att släppa fram Stefan Löfven. 

Ingen votering om alternativen 

Mot Jan Björklunds förslag stod partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, som inte vill att Liberalerna släpper fram en S-regering, skriver SVT. 

Det blev ingen votering om alternativen, utan partiet kom fram till att vänta på vad Centerpartiet tar för beslut i frågan. 

Även om Jan Björklunds linje segrar inom partistyrelsen måste ett partiråd sedan ta ställning i frågan. 

Partiråd som kan kallas in med fem dagars varsel och består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter, och ett ombud för Liberala kvinnor.

Den 3 december ska Stefan Löfven berätta vilka partier han avser att bilda regering tillsammans med. Statsministeromröstningen sker sedan den 5 december. 

Enligt källor till Aftonbladet vill Socialdemokraterna att den nuvarande koalitionen mellan dem och Miljöpartiet överlever. För att bredda stödet för en sådan regering vill Stefan Löfven inleda ett organiserat samarbete med Centerpartiet och Liberalerna i riksdagen, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en krönika. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.