RESTE TILLSAMMANS. Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund och hans fru Anette Björklund Brifalk åkte på en resa till New York och Washington i början av januari. Med dem följde sju av Björklunds närmaste politiska medarbetare på departementet. Foto: DAVID SICA/STELLA PICTURES
RESTE TILLSAMMANS. Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund och hans fru Anette Björklund Brifalk åkte på en resa till New York och Washington i början av januari. Med dem följde sju av Björklunds närmaste politiska medarbetare på departementet.  Foto: DAVID SICA/STELLA PICTURES

Jan Björklund tog med frun till USA

Publicerad
Uppdaterad
Några dagar efter nyårsfirandet samlade utbildningsminister Jan Björklund sina sju närmaste politiska medarbetare på departementet för studiebesök och en kick-off inför valrörelsen.
Han tog också med sig hustrun till New York och Washington.
Utbildningsministern beställde regeringens jetplan för resan som varade i åtta dygn.
Expressen kan i dag avslöja att försvarsmakten inom kort fakturerar regeringskansliet 275 500 kronor för resan.
På förmiddagen 6 januari i år lyfte försvarsmaktens regeringsplan från Bromma flygplats utanför Stockholm med destination New York. Ombord fanns utbildningsminister Jan Björklund, hustrun Anette Björklund Brifalk och ministerns politiska stab - laddade för studiebesök, fina middagar och diskussioner.
Med på resan, som av Expressens källor också beskrivs som en kick-off, var både presschefen Anders Andrén och pressekreteraren Anna Neuman - detta trots att några utåtriktade aktiviteter inte var planerade eller ägde rum.
Samtliga resenärer var folkpartister.
- Det var hela den politiska staben på utbildningsdepartementet, ja, bekräftade i går kväll Anders Andrén.
Hur kom det sig att man tog regeringsplanet?
- Ja, regeringens ministrar har ju möjlighet att använda statsflyget för att minska restid och möjliggöra diskussioner och arbete under resans gång. Vi använder statsflyget när det är möjligt.
Det är alltså inte så att ni i första hand väljer reguljärt flyg?
- Nej, det finns ju stora fördelar med att använda statsflyget...
Jo, men det är ju också dyrare?
- Ja, men det är en möjlighet man har som minister, att använda statsflyget för resor i tjänsten.

"Det var billigare"

Anders Andréns kollega Anna Neuman ger en annan förklaring:
- Det var helt enkelt för att det var billigare.
Kostnaden per person blev 27550 kronor - bara för resan. Därutöver ska regeringskansliet betala traktamenten och hotell.
Under USA-resan med partiledaren berättade pressekreteraren Anna Neuman utförligt för sina vänner på Facebook.
Redan första eftermiddagen i New York, 6 januari, skrev hon: "Shopping på Fifth avenue". Två timmar senare: "är seg efter en lång resdag, men nu blir det middag hos Sveriges FN-ambassadör, Anders Lidén".
Vid två-tiden natten till 9 januari sammanfattar Neuman:
"Kvällens aktiviteter: musikalen Billy Elliot på Broadway och drink på 48:e våningen. Bra kväll, helt enkelt."

Middag hos ambassadören

Dagen därpå var det helt ledigt inför resan till Washington, där hon bland annat åt middag hos ambassadören, botaniserade bland böcker och gick på guidad tur i kongressen.
När Expressen i går kväll talade med Anna Neuman sammanfattade hon resan:
- Det var olika studiebesök...
Enligt Björklunds program var det också möte med olika myndighetschefer och skolbesök.
Hur kom det sig att ni inte skickade några pressmeddelanden under resan?
- Nej, eftersom det inte var något externt så skickar vi inga pressmeddelanden.

"Gav många nya tankar"

Av regeringens hemsida framgår att Jan Björklund inte hade några engagemang under tiden för USA-resan.
- Det är inte alltid vi rapporterar in allting. Det som finns i kalendariet brukar vara sånt som är öppet för allmänheten.
Var det en bra resa då?
- Ja, absolut. Den gav många nya tankar.
Informationschefen på Skaraborgs flygflottilj, Henrik Gebhardt, säger till Expressen att priset för resan är 275 500 kronor.
- Men fakturan har ännu inte skickats.
Kostnader för försvarets personal; lön och traktamenten för en pilot, en styrman, en flygvärdinna och en tekniker i åtta dagar tillkommer.
När Expressen i går frågade Folkpartiet om USA-resan, uppgav man att Jan Björklunds hustru ska betala sin del av resekostnaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag