Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklund tackas av i riksdagen

Ebba Busch Thor om Björklund: ”Har flera starka minnen”
Björklund fick en present av Luf. Många blå skjortor. Foto: Karolina Skoglund

Efter nästan 12 år tackades Jan Björklund av som partiledare i riksdagen på måndagen. Bland de som ville tacka av honom fanns samtliga av de forna allianskollegorna – men också Stefan Löfven. 

– Han är ganska brutal så där, på ett kul sätt. Jag tror att de gör sig bättre i stunden än återgivna faktiskt, säger M-ledaren Ulf Kristersson på frågan om hans bästa Björklund-minne. 

Den 7 september 2007 efterträdde Jan Björklund Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg. Nu, nästan 12 år senare, kliver han av som partiledare för Liberalerna. 

På måndagens avtackades han i riksdagen och med anledning av det samlades en rad nuvarande och tidigare toppolitiker i riksdagens sammanbindningsbana. Bland andra var KD-ledaren Ebba Busch Thor och statsminister Stefan Löfven (S) på plats. 

Det var också nuvarande och tidigare M-ledarna Carl Bildt och Ulf Kristersson, samt Annie Lööf (C) och hennes företrädare Maud Olofsson. 

Ulf Kristersson säger att han har många fast ganska snarlika minnen av Björklund. 

– Han är en kul person att vara med. Både on stage men även på våra egna möten i mindre krets. God stämning, rättfram. Rätt upp och ner liksom. 

Men inget specifikt?

– Inga som är tryckbara. Han är ganska brutal så där, på ett kul sätt. Jag tror att de gör sig bättre i stunden än återgivna faktiskt. 

Vem vill du se ta över nu? 

– Om jag hade någon hade jag inte avslöjat det (skratt). Jag tror att man gör klokt i att inte lägga sig i andra partiers partiledarval. 

Carl Bildt tackade av Jan Björklund

Carl Bildt jobbade med Björklund under alliansregeringen. 

– Han har alltid varit kul att jobba med och han har varit, tycker jag, den bästa debattör vi haft i partiledarkretsen under lång tid. 

Vem ser du helt efterträder honom?

– Det är inte min sak att avgöra den saken. Det får andra avgöra. 

Även förra KD-ledaren Göran Hägglund dök upp.

– Det är ju jättemånga minnen, dels i upprört tillstånd där vi bråkar och förhandlar, men också väldigt många skratt och hyss i det vardagliga livet. Jag har varit en fantastisk arbetskamrat. Kul, han har en politisk näsa som få som gör att han känner när något håller på att hända och förstår att här måste vi göra någonting. Han är en väldigt rolig lagspelare och han har en förmåga att hålla i frågor, säger Hägglund. 

Vem hoppas du tar över nu? 

– Det är verkligen inte min sak att avgöra. Jag hoppas att man snabbt kan komma överens, att man snabbt kan sluta leden och att man får en möjlighet att kravla sig upp lite opinionsmässigt. 

Annie Lööf: ”Kommer sakna hans humor”

Annie Lööf och Jan Björklund jobbade bland annat ihop under tre år i alliansregeringen och var de partiledarna från den forna alliansen som slutligen valde att släppa fram Löfven-regeringen efter höstens val.  

– Jag minns de kräftskivor vi hade på Harpsund, men också alla danser han tvingade upp mig på under Nobelfesterna. Vi har gjort väldigt mycket, inte minst nu sista året så har vi delat väldigt mycket tillsammans. Både det som varit riktigt tufft, men också de glädjestunder som finns. Han för ju alltid in humor och skämt i de mest allvarsamma förhandlingarna. Det är det som är roligt. Att spontana skratt alltid kan bryta ut, säger Annie Lööf. 

Vad kommer du sakna mest?  

– Jag kommer sakna hans humor, hans snabbtänkthet och nu sista halvåret så uppskattar jag verkligen att han har stått pall och stått upp för starka, liberala värderingar. 

Och vem ser du helt tar över nu? 

– Det är en fråga för Liberalerna så den säger jag pass på. 

Hela Björklunds familj deltog också i avtackningen.

Carl Bildt kramar Jan Björklund på L-ledarens avtackning. Foto: Karolina Skoglund
Stefan Löfven var på plats. Foto: Karolina Skoglund
Maud Olofsson och Annie Lööf tackade av Björklund. Foto: Karolina Skoglund
Göran Hägglund och Jan Björklund. Foto: Karolina Skoglund

Jan Björklund tackas av

Den 28 juni väljer Liberalerna ny partiledare. De tre kandidater som sagt att de vill efterträda honom är Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag – båda tidigare statsråd – och Johan Pehrson, nuvarande ekonomisk-politisk talesperson. 

Som det ser ut nu är det flest länsförbund som gett sitt stöd för Nyamko Sabuni. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/1140636558594379776
Nyamko Sabuni (L). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG