Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Jan Björklund slår tillbaka efter kritiken

Publicerad

Jan Björklund (FP) har fått hård kritik från högt uppsatta partikamrater för sin nya asylpolitik.

Nu slår partiledaren tillbaka.

– Kritikerna har inga egna förslag på det problemet, säger Björklund.

Folkpartiets nya asylpolitiska förslag som Jan Björklund presenterade på DN Debatt i onsdags har skakat om i de egna leden.

Tidigare under fredagen kunde Expressen avslöja att en tidigare Europaminister Birgitta Ohlsson (FP), tillsammans med en handfull partistyrelseledamöter, hamnat i öppen konflikt med Björklund när beslut fattades om partiets nya asylinriktning i måndags.

Under dagen har även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) öppet sagt att hon ville stoppa förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.

Nu ger Jan Björklund svar på tal.

– Flyktingar måste snabbt komma i jobb och inte tvingas leva så länge på bidrag. Kritikerna har inga egna förslag på det problemet, säger Jan Björklund.

Han menar, liksom han sagt tidigare, att han har en överväldigande majoritet av partistyrelsen med sig.

Den interna kritiken har spätt på tidigare spekulationer om att Jan Björklund kan vara på väg att avgå från posten som partiordförande.

– Jag är laddad att ta ansvaret att fortsätta FP:s förnyelsearbete, men till sist avgör FP:s landsmöte det, säger Jan Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag