Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund om rysk kränkning: Aggressivt

"Vi har under en längre tid sett en ökad rysk militäraktivitet i Östersjöområdet, mycket aggressivt riktad mot till exempel Sverige. Det är en upptrappning som pågår och det är därför jag har pekat på behovet av att stärka försvaret", säger Jan Björklund. Foto: Anna-Karin Nilsson

Ryska ambassaden vill inte kommentera att ryska attackflyg korsade svenska territorialgränsen.

De svenska partiledarna uttrycker nu sin oro över kränkningen av svenskt luftrum – och regeringen väntar fortfarande på Försvarsmaktens akuta rapport.

– Det är mycket allvarligt att kränka svenskt territorium och luftrum, säger Centerpartiets Annie Lööf.

Det var på onsdagen vid lunchtid som två ryska attack- och bombflygplan flög in över svenskt territorium, söder om Öland. De hade då flugit längs den polska kusten när de öster om Bornholm vända och flög på låg höjd över Öland.

Efter kränkningen tog svenska Jas Gripen-plan upp jakten och fick stöd av Nato:s jaktflyg – vilket gjorde att de ryska planen vände mot Kaliningrad.

Regeringen väntar fortfarande på den brådskande rapporten från Försvarsmakten som beställdes efter händelsen.

– Den information vi har fått är att vi inväntar rapporten, säger Johan Tegel på UD:s pressjour.

Bedömningen som Försvarsmakten gör är att kränkningen inte var oavsiktlig - utan handlade om att testa den svenska beredskapen, enligt vad Expressen erfar.

Hägglund: "Det är oroande"

Nu reagerar svenska politiker på händelsen.

– Det är oroande och det som experterna säger är att ryssarna testar det svenska försvarets förmåga att agera i ett sådant här läge och enligt uppgift har ju även svenska plan varit uppe och markerat mot det här intrånget. Det är precis så det ska vara, säger KD-ledaren Göran Hägglund till Expressens Johanna Cardell.

Hur bör vi reagera?

– Dels behöver vi fortsätta det arbete som har gjorts på försvarspolitikens område, bred överenskommelse om försvarspolitikens inriktning, från alliansens sida har vi signalerat att vi vill skjuta till en del pengar ytterligare och det hoppas jag att en ny regering också gör. Men där finns det partier som har lite olika ingångar. Miljöpartiet vill dramatiskt minska anslagen och det är inte rätt tid för detta.

Ryska ambassaden vill inte kommentera

Justitieminister Beatrice Ask (M) konstaterar att de ryska planen "inte är ute på någon nöjesresa".

C-ledaren Annie Lööf sade under fredagen i Primetime att hon ser "oerhört allvarligt" på kränkningen.

– Det visar på att vi behöver ha en gedigen och bra försvarspolitik. Vi från alliansens sida har de senaste åren lagt på ökade anslag. Nu är det den tillträdande regeringens uppgift att se till att vi har en bra grund att stå på, säger Lööf.

Hon fortsätter:

– Vi har ett miljöparti som kraftigt vill skära ner på försvaret. Här behöver Stefan Löfven ha samtal med Miljöpartiet för de behöver komma överens om vad de vill göra med försvaret när vi är i det här allvarliga läget.

Allvarligare än tidigare

När FP-ledaren Jan Björklund mötte ett samlat pressuppbåd utanför riksdagen på fredagen kommenterade även han det ryska agerandet.

– Den är något allvarligare än vad tidigare kränkningar varit. Den var mer tydlig och under en längre tid, säger Björklund och fortsätter:

– Vi har under en längre tid sett en ökad rysk militäraktivitet i Östersjöområdet, mycket aggressivt riktad mot till exempel Sverige. Det är en upptrappning som pågår och det är därför jag har pekat på behovet av att stärka försvaret.

Men från ryskt håll är man tyst kring händelsen.

– Vi har inga kommentarer, säger ryska ambassadens pressattaché Alexander Pashedko.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.