Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund om hedersförtrycket som en stor utmaning

Jan Björklund i "Bara politik".
Jan Björklund i "Bara politik".

Hedersförtryck är vår största utmaning för jämställdheten.

Det sa Liberalernas partiledare Jan Björklund i kvällens "Bara politik" på Expressen TV:

– Vi måste kunna använda utvisning oftare när den här typen av brott begås.

Jan Björklund menar att hedersförtryck är den största jämställdhetsutmaningen under överskådlig tid. 

– Mer än 100 000 kvinnor lever i våra invandrartäta förorter under hedersförtryck. Det är männen som bestämmer i stort sett allting. Är man ogift är det pappan eller bröderna som bestämmer.

Straff och mer kunskap

Jan Björklund vill se skärpta straff, mer kunskap hos rättsväsendet och att folk ska kunna utvisas oftare för hedersrelaterade brott.

– Sen är det också information, upplysning och utbildning av de som kommer till Sverige. Det kommer personer från Mellanöstern som är uppvuxna och uppfostrade med en helt annan syn på jämställdhet. Många av de värderingarna fanns här för 150 år sen men som vi har lämnat bakom oss sen länge.

Integration den största utmaningen

Enligt Björklund är integrationen av nyanlända den största utmaningen för Sverige och betonar att 162 000 asylsökande kom 2015.

– Många är lågutbildade och riskerar att hamna i ett livslångt bidragsberoende. Vi måste släppa fram lite enklare jobb och då får vi acceptera att lönerna är lite lägre. Alternativet är att de här personerna hamnar helt utanför samhället under hela livet och lever på bidrag.

Björklund är dock kritisk till att Moderaterna på sikt vill skapa ett asylsystem utanför EU:s gränser där de som anses ha skyddsskäl ska hämtas till EU-länderna, som ska ha nationella flyktingkvoter.

– De flesta partier anser att vi behöver en stramare flyktingpolitik jämfört med några år sen. Men några av Moderaternas förslag innebär att man i praktiken ska stänga gränsen och inte kunna söka asyl.