Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund: Visste att vi kunde tappa väljare

Jan Björklund (L) gästar kvällens Agenda. Foto: SVT Agenda.
Jan Björklund (L). Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES

Jan Björklund har meddelat att han lämnar posten som Liberalernas partiledare. 

Samtidigt har väljarstödet rasat för partiet sedan valet och sen januariöverenskommelsen slöts. 

–  Våra väljare har tyckt olika så vi är helt medvetna om att vi skulle göra ett väljartapp, säger Jan Björklund i SVT:s Agenda

När Jan Björklund i SVT:s Agenda får frågan om skeppet sjunker svarar han att: Nej det gör det inte. 

– Men det har varit en krävande period den här regeringsbildningsprocessen för oss. Vi är helt medvetna om att vi skulle göra ett väljartapp. För mig var inte valet svårt. Jag tänker inte medverka till att släppa fram ett parti med rötter i nazismen till makten, säger Björklund i SVT:s Agenda. 

Väljarna har gått över till SD

Jan Björklund har meddelat sin avgång men gör sin sista dag som partiledare om först ett halvår. Sedan det att han tillträdde partiledarrollen år 2007 har väljarstödet stadigt minskat. 

– Vi har fått ett högernationalistiskt parti som har vuxit kraftigt. Och varför har det blivit så? Vi var för sena med att strama upp den svenska integrationspolitiken och då har man gått till Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund.

Björklund kommenterar även sprickan i Alliansen. Centerpartiet har till skillnad från Liberalerna lyckats behålla sitt väljarstöd. 

– Väljarkårerna ser lite olika ut, vi har haft mer allmänborgerliga väljare som är mer kritiska till detta. De har fokus på vissa frågor och vi har fokus på andra. Jag vill att fler ska vara liberaler. Moderaterna var också liberala ett tag men nu är de på väg mot ett annat håll. Problemet är inte att det finns för många liberaler, problemet är att det finns för få. 

”Vill inte bränna broar”

Nu ska januariavtalet genomföras men därefter tycks framtiden oviss för i vilken riktning Liberalerna kommer att ta. Någon efterträdare till Björklund har heller inte utsetts och en rad andra faktorer spelar in. 

– Det hänger inte bara på oss. Om M och KD går mot ett annat håll, nämligen åt SD-hållet då kommer det bli svårare i framtiden. Ingen har något intresse att bränna broar inom Alliansen. Det finns starka krafter också inom Moderaterna som har en liberal riktning och vi ska försöka vårda det också, säger Björklund till Agenda.