Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklund: ”Jag ringde Birgitta Ohlsson”

Jan Björklund är bara partiledare för L i några få dagar till. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin vill nu gå tillbaka och jobba som lärare. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

I Politikpodden berättar Liberalernas partiledare Jan Björklund att han övervägde att lämna redan för två år sedan. 

- När Birgitta Ohlsson utmanade mig som partiledare sommaren 2017 funderade jag ”Ska jag ta den här matchen eller inte?”. Jag insåg att det skulle bli slitningar internt vilket sannolikt kommer påverka valet. 

Istället ringde han sin utmanare. 

https://embed.acast.com/politikpodden/a3931129-9ba7-4368-baf0-d694059c5c80

Den ena lovade att rädda skolan på 100 dagar men hävdade på den 99:e att rubriken var felaktig. Den andra gjorde ”flumskolan” till politisk retorik - och båda gjorde det till en sport under sina politiska karriärer att skylla skolans problem på varandra. 

I veckans avsnitt av Politikpodden har programledaren Malin Roos bjudit in Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund och Miljöpartiets nyliga språkrör Gustav Fridolin, två tidigare utbildningsministrar, för att gå till botten med frågan; vem av dem sänkte den svenska skolan? 

Det var självkritik från båda håll. 

– Framförallt ångrar jag de beslut jag inte fattade, säger Jan Björklund. Kommunaliseringen av skolan i början av nittiotalet var ett stort misslyckande. Kommunerna har inte kompetensen och förmågan. Det var olyckligt. Jag fick ge mig eftersom för få ville, men jag kan ångra att jag inte drev det ännu hårdare. 

Gustav Fridolin medgav från sitt håll i poddstudion att den polarisering de två emellan i skoldebatten har kunnat bli skadlig för politiken. 

– Det har gjort att man snabbt har avfärdat förslag snarare än att granska dem på djupet. Jag kan erkänna att jag tycker att det är bra att vi nu inför mobilförbud i klassrummen. 

Gustav Fridolin lämnade i förtid

Fridolin som säkrade riksdagsplatsen vid 19 års ålder och blev språkrör för Miljöpartiet när han var 28 år bekräftar vidare att han valde att lämna posten i förtid (kunde enligt partiets stadgar ha stannat till 2020), för att kunna gå tillbaka och jobba som lärare själv. 

– Det var därför jag när jag var språkrör för MP undervisade en halv dag i veckan, för att inte vara för ringrostig den här dagen. Jag har absolut inte gjort tillräckligt många år i läraryrket. 

Men vad för jobb han eventuellt har fått eller blivit erbjuden tjuvhåller han på. 

– Det kommer jag att berätta när det är färdigt. 

Statsminister Stefan Löfven tackar Gustav Fridolin för hans tid som språkrör. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och Jan Björklund som delvis ska tillbaka till det militära, som reservofficer, har han fått något erbjudande om att bli ordförande för Friskolornas riksförbund än, undrar programledaren Malin Roos i Politikpodden. 

– Nja, det kanske jag har men jag vet verkligen inte. Vi får se, svarar Björklund som efter Liberalernas riksmöte där hans efterträdare utses ska till politikerveckan i Almedalen, utan att han några åtaganden. 

– Mer än att sitta på första bänk och applådera min efterträdare. 

På frågan ”Det är väl bara att gratulera Nyamko Sabuni?”, svarar han: 

– Jag lägger mig inte i den processen och kommenterar inte den i dag. När det finns ett färdigt beslut ska jag göra allt jag kan för att göra en bra och rejäl överlämning till min efterträdare. 

Jan Björklund ringde Birgitta Ohlsson

Björklund som tog över som partiledare för Liberalerna 2007 då han tog över efter Lars Leijonborg, berättar om den tuffaste dag under karriären och när han övervägde att lämna när Birgitta Ohlsson utmanade honom som partiledare sommaren 2017.

– Det är det klart att jag funderade; Ska jag ta den här matchen eller inte? Jag bestämde mig för att jag ville men en förutsättning var att partiet ville också. Jag såg framför mig att det skulle bli uppslitande internt, året innan ett val, vilket sannolikt kommer påverka valet. 

Om att Birgitta Ohlsson inte är med att fajtas om partiledarposten, säger Björklund:

– Hon sa redan då att om hon inte blir partiledare så skulle hon lämna politiken. Då ringde jag direkt och sa att jag tyckte att det var olyckligt ”du får gärna utmana mig men var kvar, du har mycket att bidra med”. Men det var ett beslut hon fattade. 

Jan Björklund och Gustav Fridolin i Politikpodden med Malin Roos.

Dessutom i veckans Politikpodden: Stämmer det att Gustav Fridolin gick till Greta Thunberg på hennes första dag utanför Riksdagshuset och försökte övertala den unga miljöaktivisten att inte genomföra sin klimatstrejk? 

Och - vad får de två avgående toppolitikerna att drabba samman i en rykande klimatdebatt och Jan Björklund utbrista: ”Det där är bara fejk” och ”Tror du på det?”

Lyssna på hela veckans avsnitt av Politikpodden HÄR: 

https://embed.acast.com/politikpodden/a3931129-9ba7-4368-baf0-d694059c5c80