Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklund gör comeback hos Försvarsmakten

Detta är Försvarsmakten.
Jan Björklund gör comeback som reservofficer. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten /

För drygt 25 år sedan lämnade Jan Björklund Försvarsmakten för att ge sig in i politiken. 

Nu gör han comeback som reservofficer. 

– Jag kontaktade mitt gamla regemente och frågade om jag kunde bidra på något sätt och de sa ja direkt, säger han till försvarsmakten.se 

Innan Jan Björklund blev politik arbetade han som yrkesofficer inom militären. Men 1994 valde han att byta bort uniformen mot kostymen, och nu 25 år senare har Liberalernas före detta partiledare Jan Björklund gjort comeback inom Försvarsmakten. 

– Jag kontaktade mitt gamla regemente och frågade om jag kunde bidra på något sätt och de sa ja direkt. Jag tycker det är både viktigt och roligt att tjänstgöra inom Försvarsmakten. I synnerhet när vi ser på omvärldens och inte minst Rysslands utveckling, säger Jan Björklund, till Försvarsmakten.se 

Major Björklund gör comeback som reservofficerare

Major Jan Björklund blir en av drygt 6000 reservofficerare som finns inom Försvarsmakten. Han kommer vara krigsplacerad i den mellersta militärregionens ledningsstab som ställföreträdande operationsledare.

Han säger att Försvarsmakten är viktig för Sverige och att han alltid trivts inom det militära. 

– Här jobbar väldigt många duktiga människor och det är ett omväxlande jobb som bjuder på olika miljöer, tempoväxlingar och spännande utmaningar. Dessutom jobbar man mycket med pedagogik och ledarskap vilket jag uppskattar, säger han till Försvarsmaktens webb. 

Göran Persson styrelseordförande för Swedbank

Men Jan Björklund är inte ensam om att hålla sig aktiv efter sin politiska karriär. Göran Persson lämnade sin post som partiledare för Socialdemokraterna 2007 efter en lång karriär som bland annat statsminister och finansminister. 

Men den förre detta toppsossen är fortfarande aktuell. Under det senaste decenniet har han varit ”senior advisor” på en konsultbyrå som ägnat sig åt ”strategisk kommunikation”, och i år tillträdde han som styrelseordförande för skandalomsusade Swedbank. 

Anna Kinbergs karriär efter turbulensen

Anna Kinberg Batra valdes till Moderaternas första kvinnliga partiledare 2015. Men efter avgångskrav från 11 länsförbund samt ungdomsförbundet valde hon att lämna sommaren 2017. 

I dag är hon bland annat rådgivare och föreläsare. Men även knuten till Handelshögskolans centrum för ledarskapsforskning. 

Maud Olofsson nya karriär som styrelseordförande

Den förra Centerledaren och vice statsministern Maud Olofsson är i dag ny styrelseordförande i Sven Tyréns Stiftelse. 

– Jag hoppas kunna bidra till fortsatt utveckling inom samhällsbyggnadsbranschen genom min erfarenhet av bland annat näringsliv, samhällsbyggnad, hållbar utveckling och forskning och utveckling, säger Maud Olofsson till Tyrens.se 

Efter tolv år som partiledare så berättade han i februari 2019 att han lämnar som partiledare i Liberalerna.